'Ik heb hem al vergeven. Dat is onze plicht.'

In heel de Verenigde Staten zijn waken gehouden voor de slachtoffers van de aanslag in Charleston, waaronder in Miami, Detroit en Philadelphia. Ook in kerken in Charleston zelf werden herdenkingsdiensten gehouden. 

De kerken zaten bomvol. Sommige diensten werden daarom buiten gehouden, ook die van de kerk waar het drama is gebeurd, de Emanuel AME Church. Bij de kerk is een kleine bloemenzee ontstaan ter nagedachtenis aan de negen doden. 

Protesten

Bij het Capitool in de hoofdstad Washington werd eveneens een wake gehouden. "Onze harten doen pijn, omdat mensen in de toekomst bang zijn in het huis van God, terwijl ze rust en vrede moeten voelen", zei kapelaan Barry Black van de Senaat.

In New York waren enkele protesten. Mensen droegen borden met teksten als 'De levens van zwarte mensen doen ertoe' en 'Stop met het doden van zwarte mensen'. Die teksten doken eerder op bij protesten tegen politiegeweld. 

Rassenscheiding

De verdachte van de aanslag, de 21-jarige Dylann Roof is gisteren na een klopjacht opgepakt in buurstaat North Carolina. Hij is inmiddels teruggevlogen naar Charleston. 

Roof had onlangs geklaagd dat "zwarte mensen de wereld overnemen", zegt een voormalige middelbareschoolvriend. Iemand moest daar iets aan doen, vond Roof. Ook was hij voor rassenscheiding, aldus de vriend.

Roof had recentelijk tegen de vriend gezegd dat hij een wapen had gekocht voor het geld dat hij voor zijn verjaardag had gekregen. Ook zei hij dat hij een plan had, maar Roof vertelde niet wat dat plan was. De vriend had niet verwacht dat Roof een aanslag zou plegen.

STER reclame