Schaatsen met helm voer voor discussie
Marathonschaatsster Irene Schouten ziet het niet zitten om tijdens de wedstrijden een helm te dragen. Dat die bescherming vanaf 1 september verplicht is, vindt de wereldkampioene massastart dan ook erg jammer.
"Ik zie er wél wat in dat er met snijvastekleding wordt gereden. Nu komt er nekbescherming bij, dat begrijp ik nog. Maar ik ben geen voorstander van de helm", zegt Schouten.
Gary Hekman is een van de schaatsers die wel blij zijn met de nieuwe regel. "Wij reden afgelopen winter al met een helm, ook om een soort statement te maken. Ik vind eigenlijk dat het gewoon bij schaatsen hoort", zegt de regerend Nederlands kampioen.
Doorgesneden slagader, gebroken rugwervel
Het afgelopen jaar waren er twee ernstige ongelukken in het marathonschaatsen. Martin van de Pol scheurde eind oktober zijn slagader, spieren, pezen en zenuwen bij de knieholte van zijn rechterbeen af, nadat die werden doorgesneden door een schaats. Christijn Groeneveld kwam begin oktober tijdens een training hard ten val. De marathonschaatser brak daarbij zijn rugwervel, diverse ribben en liep een klaplong op.
Schouten betreurt die ongevallen, maar denkt niet dat een helm de oplossing is. "Als zij een helm op hadden zou de schade niet anders zijn geweest. De valpartijen die ik heb meegemaakt, eindigden nooit met hoofdletsel. Je valt eerst op je lichaam en dan glijd je door. Zo gaat dat bij het schaatsen. Bij inline-skaten of bij het wielrennen sta je direct stil en klap je met je hoofd op het asfalt."
Eerst iemand dood?
Hekman begrijpt de mening van Schouten niet. "Moet er dan eerst iemand doodgaan voordat er wat wordt veranderd? Je kunt niet alles uitsluiten, maar veiligheid moet hoog in het vaandel staan", zegt hij.
Het is niet zo dat Schouten niet gewend is om met een helm te schaatsen. Ze werd nota bene wereldkampioen massastart met een helm op. "Klopt, maar bij de massastart vind ik het anders dan bij de marathon. Bij de heren rijden ze de marathon 125, soms wel 150 rondjes. Dat wordt dan heel heet met nekbescherming om en een helm op je hoofd", legt Schouten uit.
Een helm is aerodynamisch
"Kijk, het blijft speedskating. Het gaat om de snelheid. Met een helm op ga je gewoon niet sneller", beweert Schouten. Hekman is het daar niet mee eens. "Van een helm voel je ook niets. En het is ook nog aerodynamisch. Ik zie alleen maar voordelen. Het marathonschaatsen kan gewoon veiliger. Dit is een heel goede stap in de goede richting."
Schouten weet nog niet of er schaatsers in protest gaan tegen de beslissing van de KNSB. "Ik weet wel dat er heel veel mensen tegen zijn. Sommige ploegen zijn voor, maar dat is omdat ze worden gesponsord door een helmmerk. Daar zijn andere belangen bij."
De kritiek van een aantal schaatsers op de nieuwe regel waait wel over, denkt Hekman. "Toen de helm verplicht werd bij het wielrennen was ook niet iedereen voor. Nu kijken mensen al gek op als ze recreanten zonder helm zien fietsen."