Martin van de Pol wordt per brancard afgevoerd
NOS Schaatsen

Schaatswereld luidt de noodklok

Een marathonschaatser met een slagaderlijke bloeding, een met gebroken rugwervels en een met een gebroken rug, een klaplong en gebroken ribben. De schaatswereld werd in twee weken opgeschrikt door een aantal dramatische incidenten. Zijn het incidenten? Of is er iets goed mis en moeten er drastische maatregelen worden genomen?

Marathonschaatser Martin van de Pol scheurde dit weekend zijn slagader, spieren, pezen en zenuwen bij de knieholte van zijn rechterbeen af, nadat die werden doorgesneden door een schaats. Zijn broer Peter is twee dagen later nauwelijks van de schrik bekomen: "Als er niet iemand uit het publiek had geweest die zo adequaat had gehandeld, dan had ik hier nu niet zo rustig kunnen zitten."

Schaatswereld roept om maatregelen

In het wielrennen is gebleken dat een helm eerst ook niet stoer was, maar wél noodzakelijk

Peter van de Pol

Peter van de Pol verwacht een reactie na het ongeluk. "In het wielrennen is gebleken dat een helm eerst ook niet stoer was, maar wél noodzakelijk. Het duurde even voordat er een dode viel en dat die regels werden aangepast. Het lijkt me nu wel het sein dat dit in het schaatsen ook gaat gebeuren."

Marathonschaatser Gary Hekman stelt dat zijn ploeg aankomend weekend al de nodige maatregelen neemt. "Wij hebben besloten om als ploeg aankomende zaterdag al met helmen en snijvaste onderkleding te rijden. Je kunt het niet verkopen om te zeggen 'we kijken het nog wel een paar maanden of een jaar aan'. Je ziet hoeveel dingen er gebeuren de laatste weken. Dat kan eigenlijk niet nog een keer."

Opgeschrikt

De directeur sport bij de KNSB, Arie Koops, meent dat er nog wel de nodige haken en ogen aan het doorvoeren van snijvaste kleding zitten. "Bij shorttrack rij je met een volledig snijvast pak. Alleen, hoe houdt zich dat over een wedstrijd van 125 ronden? Want het kan ook warmtestuwingen geven. Dat weten we niet", meent Koops, die ook refereert aan de valpartijen van Christijn Groeneveld en Jane Ravesteijn. "We zijn opgeschrikt door drie zware incidenten."

Christijn Groeneveld wordt op een brancard getild

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl