De Griekse minister Varoufakis in Luxemburg
NOS Nieuws

'Maandag aller-aller-allerlaatste kans voor de Grieken'

Zijn de ministers van Financiën van de eurozone vandaag voor niets naar Luxemburg gekomen? Het heeft er alle schijn van. Na iets meer dan een uur praten kwamen ze naar buiten, zonder een akkoord met Griekenland. "Ze waren er snel uit, want er was weinig om over te praten", zegt NOS-correspondent Joris van Poppel.

Volgens Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem hebben de Grieken vandaag opnieuw geen serieuze voorstellen gedaan voor hervormingen en bezuinigingen. "De Grieken denken daar heel anders over", zegt Van Poppel. "Ze hebben een betoog gehouden van een half uur, waarin het ging over hoe Europa Griekenland martelt en probeert te wurgen met bezuinigingen. Het was het standaardverhaal, dat de Grieken al maanden houden."

Voor Dijsselbloem en zijn collega-ministers was dat volstrekt onvoldoende. "Zij willen concrete maatregelen van Griekenland, maar die kwamen er vandaag wéér niet." En zo eindigde het overleg al voor het avondeten.

Chefsache

De tijd begint nu echt te dringen, zegt Van Poppel. "Dat blijkt ook: meteen na het einde van het beraad is bekend geworden dat er maandagavond een extra Eurotop komt." Dan wordt het Griekse probleem weer 'Chefsache' en vergaderen de Europese staatshoofden en regeringsleiders erover.

Joris van Poppel: Grieken wilden vandaag geen akkoord

De deadline voor een akkoord is 30 juni. Als dan geen handtekeningen zijn gezet, gaat Griekenland failliet. Er is dus nog twaalf dagen de tijd. Of niet? Van Poppel: "Als er een akkoord komt, moet dat nog worden vertaald en juridisch worden uitgewerkt. Sommige parlementen moeten erover stemmen. Dat is allemaal complex. Maandagavond is dus echt de aller-aller-allerlaatste kans voor de Grieken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl