EPA

Grieken halen massaal geld van hun bankrekening. Gisteren werd er in één dag 950 miljoen euro opgenomen. Ter vergelijking, de afgelopen weken werd er zo'n 100 miljoen euro per dag van de rekeningen gehaald.

"Een groot deel van dat geld wordt door de Grieken thuis in kluizen of onder het matras gestopt", zegt NOS-verslaggever Eva Wiessing vanuit Athene. "Ze gebruiken het als appeltje voor dorst."

De cijfers over de geldopnames zijn afkomstig uit Griekse media. Zij melden dit op basis van bronnen bij banken. De Griekse centrale bank maakte gisteren al bekend dat er van oktober tot en met april 30 miljard euro van de rekeningen is gehaald. De Grieken hebben nog zo'n 128 miljard euro gestald bij de banken.

Noodkrediet

De Griekse overheid is niet bang dat er banken op omvallen staan. "Ons bankenstelsel is sterk", zei een woordvoerder van de regering vanochtend.

De Europese Centrale Bank helpt de Griekse banken door noodkredieten te verstrekken. Inmiddels er zo'n 118 miljard euro beschikbaar gesteld aan de banken, zei ECB-president Draghi afgelopen maandag. Gisteren werd de leenlimiet voor Griekse banken nog verder verhoogd.

Overleg

De ministers van Financiën uit de eurozone komen vandaag bijeen om opnieuw met Griekenland te onderhandelen. Het land heeft nieuwe leningen nodig om niet failliet te gaan. De Griekse minister Varoufakis verwacht niet dat er een snelle oplossing komt.

STER reclame