Gepensioneerde Grieken bij een demonstratie in Athene (20 mei)
NOS Nieuws

'Dat Athene hardop over Grexit praat, geeft hopeloosheid aan'

Het is opnieuw een belangrijke dag voor Griekenland morgen. De ministers van Financiën van de eurozone gaan proberen tot een akkoord te komen over de Griekse schulden. Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem temperde vanmiddag alvast de verwachtingen: Athene heeft nog geen hervormingsvoorstellen op tafel gelegd, dus de kans op een overeenkomst is klein.

De spanningen lopen op, omdat eind deze maand het steunprogramma voor Griekenland afloopt. De eurolanden, de ECB en het IMF leenden het land de afgelopen vijf jaar in totaal 358 miljard euro: 240 miljard aan de overheid en 118 miljard aan de banken.

Griekenland leende in totaal 358 miljard euro

Faillissement

Voordat de noodhulp afloopt, moet er een nieuw akkoord op tafel liggen, omdat Griekenland anders zijn rekeningen niet meer kan betalen en dus failliet gaat. "Wat er dan precies gebeurt, weet niemand", zegt economieverslaggever Eva Wiessing. "Er kan paniek uitbreken en mensen zullen nog meer geld van de bank halen. Die zullen dan de deuren moeten sluiten."

Sinds afgelopen weekend hebben de Grieken al 2 miljard euro van de banken gehaald. Als de Europese Centrale Bank besluit om de miljardenleningen aan de banken te stoppen, gaan die failliet.

Grexit

"De Griekse overheid kan dan gedwongen worden een eigen munt in te voeren, om in elk geval de ambtenaren en de pensioenen te blijven betalen", zegt Wiessing. Het vertrek van Griekenland uit de euro, de Grexit, wordt dan bijna onvermijdelijk.

'De situatie is hopeloos'

Dat is tegen de zin van een overgrote meerderheid van de bevolking. 80 procent van de Grieken wil absoluut in de euro blijven, zegt Wiessing.

Ook de Griekse centralebankpresident heeft vandaag nog gewaarschuwd voor de gevolgen van een faillissement. Hij noemde daarbij het verlaten van de eurozone.

Wiessing: "Iedereen houdt daar wel rekening mee, maar er is op zo'n hoog niveau nog niet eerder over gespeculeerd. Dat was een taboeonderwerp, omdat het de onderhandelingen zou schaden. Dat er nu toch over gesproken wordt, geeft wel aan hoe hopeloos de situatie is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl