NOS Nieuws

Dijsselbloem: kans op snel Grieks akkoord klein

De kans is klein dat het overleg tussen de Europese ministers van Financiën morgen tot een akkoord leidt over de Griekse schulden. Dat zei Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem in een Tweede Kamerdebat.

Dijsselbloem noemde het niet aannemelijk dat de ministers morgen al besluiten kunnen nemen, aangezien Griekenland nog geen voorstellen heeft ingediend.

De inzet is nog steeds het bereiken van een akkoord, zei Dijsselbloem. Hij hamerde erop dat de Eurogroep alleen een "geloofwaardige" deal wil sluiten, niet alleen voor de Grieken, maar ook voor de andere eurolanden waarbij eerder gemaakte afspraken worden nagekomen. "Een akkoord dat dit niet is, zal in ons gezicht ontploffen."

Pensioenen

Hij benadrukte nogmaals dat de Grieken hun pensioenstelsel moeten aanpassen. De crux zit hem volgens de minister niet in schuldverlichting voor de Grieken, maar in structurele hervormingen.

Athene onderhandelt al maanden met de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds over besparingen en hervormingen in ruil voor financiële steun. Aan het einde van de maand moet Griekenland een grote aflossing doen, maar het heeft daar niet de financiële middelen voor.

Ontspoord

Volgens Dijsselbloem is het onderhandelingsproces met de Griekse autoriteiten en de geldschieters "behoorlijk ontspoord". De harde verwijten die de Griekse premier Tsipras gisteren uitsprak over de onderhandelaars noemde Dijsselbloem "onjuist en onheus".

Gisteren zei vice-voorzitter Timmermans van de Europese Commissie dat hij hoopvol is over een oplossing voor de Griekse crisis. Hij weigerde de vergadering van morgen een laatste strohalm te noemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl