Tsipras haalt uit naar schuldeisers
De Griekse premier Tsipras heeft in het Griekse parlement hard uitgehaald naar de schuldeisers van het land. Die zijn erop uit "niet alleen de Griekse regering te vernederen, maar een heel volk", zei hij in een toespraak die rechtstreeks op televisie werd uitgezonden.
"Ik ben er zeker van dat toekomstige historici zullen erkennen dat het kleine Griekenland niet alleen voor zichzelf vecht, maar voor de bevolking van heel Europa", zei Tsipras. Zijn woorden werden met een luid applaus beantwoord.
Juncker
De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zegt dat de Griekse regering de bevolking misleidt over de voorstellen die hij heeft gedaan. "Het debat zou in en buiten Griekenland een stuk makkelijker zijn als de Griekse regering exact zou vertellen wat de Commissie echt wil", zei hij.
De Griekse regering zegt dat de Commissie de btw op geneesmiddelen en energie met 10 procent wil verhogen. Volens Juncker is de Commissie daar geen voorstander van is. In plaats daarvan zouden de Grieken onder meer op defensie kunnen bezuinigen. Griekenland geeft naar NAVO-maatstaven veel geld uit aan defensie.
Juncker heeft sinds zondag geen contact meer met Tsipras gehad. Toen brak hij een gesprek met de Griekse premier af, omdat de twee geen stap dichter bij een oplossing kwamen.
Niets te bieden
Tsipras zei vandaag dat hij bereid is om opnieuw met schuldeisers van Griekenland om de tafel te gaan zitten, maar wil niet verder bezuinigen. Ook sprak hij zich opnieuw uit tegen het aantasten van de Griekse pensioenen en voor het kwijtschelden van een deel van de Griekse schuldenlast.
Tsipras verwijt de Europese Centrale Bank, het IMF en de Europese Commissie dat ze in de onderhandelingen over het afwenden van een Grieks faillissement steeds hardere eisen hebben gesteld. Hij vindt dat hij de schuldeisers al genoeg is tegemoetgekomen en zegt dat hij niet nog meer verkiezingsbeloften wil breken.
Weinig goeds
Zijn uitspraken beloven weinig goeds voor de vergadering van de ministers van Financiën van de eurogroep, aanstaande donderdag in Luxemburg.
Dat is opnieuw een bijeenkomst die 'cruciaal' wordt genoemd voor de toekomst van Griekenland en de eurozone. Toch wordt het volgens veel waarnemers dit keer menens. Als er op 30 juni geen akkoord over nieuwe bezuinigingsmaatregelen ligt, loopt Griekenland een EU-lening van 7,2 miljard euro mis. Het kan dan een schuld van ruim 1,5 miljard euro aan het IMF niet aflossen en is dan bankroet.
De parlementen van de Eurogroep-landen moeten zo'n akkoord ook nog goedkeuren. Verder uitstel zou daarom niet mogelijk zijn, maar het is niet uit te sluiten dat er toch nog een oplossing gevonden wordt, om Griekenland meer tijd te geven.