EPA
NOS Nieuws

Ook Donald Trump wil president worden

Donald Trump mengt zich in de strijd om het Amerikaanse presidentschap in 2016. De 69-jarige vastgoedmagnaat en tv-persoonlijkheid stelde zich kandidaat voor de Republikeinse Partij tijdens een bijeenkomst in de Trump-tower, zijn eigen wolkenkrabber op Manhattan.

Aan ambities geen gebrek. "Ik word de grootste banenpresident die God ooit schiep", zei hij tijdens een breedsprakige en weinig samenhangende toespraak van bijna een uur. Daarin richtte hij ook zijn pijlen op Obamacare en illegale Mexicaanse vluchtelingen, maar maakte en passant reclame voor zijn golfbaan in Washington.

Trump: ik betaal mijn eigen campagne

Weinig kans

Trump zei in 2011 dat hij aan presidentsverkiezingen van 2012 zou meedoen, maar trok hij zich terug omdat hij liever zakenman bleef. De kans dat hij nu de Republikeinse kandidatuur wint, wordt klein geacht.

Hij moet het tegen zeker elf partijgenoten opnemen, onder wie de voormalige gouverneur van Florida, Jeb Bush, die zich gisteren kandidaat stelde. Opiniepeilers zien Bush als de meest kansrijke kandidaat. Trump staat op de twaalfde plaats. De peilingen hebben ook vastgesteld dat 50 procent van de Amerikanen nooit op Trump zal stemmen.

8,7 miljard

Trumps kandidaatstelling dwingt hem tot openheid over zijn financiële positie en dat van zijn vrouw en kinderen. Daar maakte hij vandaag al een begin mee. Hij zei dat zijn persoonlijke vermogen op dit moment 8,7 miljard dollar bedraagt. "Dit zeg ik niet om op te scheppen, maar dat soort mensen hebben we nodig."

Hij is ervan overtuigd dat hij in augustus wordt uitgenodigd voor nationaal tv-debat tussen de belangrijkste Republikeinse presidentskandidaten. "De tv-zenders nodigen me uit, omdat ik geweldige kijkcijfers krijg", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl