1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Jeb Bush wil president van Amerika worden. Wie is hij?

Jeb Bush doet vanavond om 21.00 uur Nederlandse tijd een officiële aankondiging voor zijn deelname aan de race om het Amerikaanse presidentschap. De broer van George W. Bush is dan de elfde Republikeinse kandidaat die zich heeft genomineerd. Wie is deze voormalige gouverneur van Florida? Vijf dingen die je moet weten over Jeb Bush.

  • Jeb Bush kandideert zich
  • Campagnevideo Jeb Bush

Jeb Bush is lid van een van de machtigste families van Amerika

De familie Bush is adel Amerikaanse-stijl. Hun fortuin maakten ze in de olie, in de bankwereld en de wapenindustrie. Hun netwerk in de zakenwereld wordt alleen overtroffen door hun politieke connecties.

Alleen de Kennedy-familie kan de Bush-clan in dat opzicht evenaren. Zoals de Kennedy’s al generaties lang politieke zwaargewichten voor de Democraten aanleveren, zo beheerst de Bush-dynastie de Republikeinse Partij.

Jebs vader George was de 41ste president van de Verenigde Staten (1988-1992); Jebs broer George W. Bush was de 43ste (2000-2008). Wellicht wordt Jeb de 45ste?

Dat is juist zijn achilleshiel

Jebs broer George begon twee mislukte militaire campagnes en stond in 2008 aan het roer toen de VS de wereld in een financieel-economische crisis meesleurde. Jeb zal zijn best moeten doen om los te komen van die erfenis.

Hoe moeilijk dat is, bleek onlangs in een interview waar Jeb het opnam voor de beslissing om Irak binnen te vallen – zelfs met de kennis van nu. Dat kwam hem op de hoon te staan van onder anderen de politieke satiricus Jon Stewart. Drie dagen later veranderde Jeb van mening en zei hij dat hij de vraag verkeerd had begrepen.

Hij was gouverneur van Florida

Jeb Bush was van 1998-2007 gouverneur van de ‘swing state’ Florida. Verkiezingen zijn er altijd spannend. De ene keer stemt een meerderheid Republikeins, dan weer Democratisch. Wie de ‘Sunshine State’ wint is vaak verzekerd van het presidentschap.

Dat bleek meer dan ooit in 2000 toen George W. Bush ternauwernood deze staat won, en de Democraat Al Gore het daardoor tegen hem aflegde. Voor zijn critici zal Jeb Bush altijd verbonden blijven met de onregelmatigheden die bij die stemming plaatsvonden.

Zijn voorstanders zullen erop wijzen dat Bush als enige Republikein werd herverkozen als gouverneur, dat onder hem het onderwijs en het milieu speciale aandacht kregen en dat de economie van Florida er weer bovenop kwam.

Hij heeft sterke banden met de Latino-gemeenschap

Jeb Bush spreekt Spaans. Hij is getrouwd met een Mexicaanse. Bush werd in 1996 katholiek, de godsdienst van zijn vrouw. En hij wil de immigratie-wetgeving hervormen, waardoor illegalen in de VS sneller Amerikaans staatsburger kunnen worden.

Kortom: op papier zit Jeb Bush gebeiteld bij de Latino-gemeenschap. Als zich dat vertaalt in stemmen bij de presidentsverkiezingen kan hem dat enorm helpen. 54 miljoen Amerikanen (17 procent van het totaal) zijn van Latino-origine. Hun stem ging in 2012 nog voor het grootste deel naar Obama.

Jeb Bush is er nog niet

Bush moet het in de race naar het presidentschap eerst opnemen tegen de andere aspirant-presidentskandidaten van zijn eigen partij. Dat zijn er maar liefst tien (and counting). Of Jeb Bush daarvan de meest acceptabele voor de Republikeinse achterban is, zal moeten blijken.

Zo is hij omstreden bij het conservatieve smaldeel van zijn partij, juist omdat hij de immigratiewetgeving wil veranderen.

AFP
De broers in Florida, tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen in 2004.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl