ANP Xtra

De Jagersvereniging is blij dat PvdA en VVD "de jagers het vertrouwen geven dat ze verdienen". Dat zei directeur Laurens Hoedemaker op NPO Radio 1. 

De twee coalitiepartijen hebben een voorstel ingediend als alternatief voor het wetsvoorstel van staatssecretaris Dijksma. Zij wil dat jagers eerst bewijzen dat er te veel wild rondloopt, voordat ze mogen gaan jagen. Ook moeten ze vooraf zeggen hoeveel dieren ze willen schieten. 

In het voorstel van PvdA en VVD staat nu dat de jagers alleen achteraf moeten rapporteren hoeveel wild ze hebben geschoten. Ook moeten ze niet meer tellen hoeveel dieren er rondlopen. "We gaan nu van een schijntransparantie vooraf naar een echte transparantie achteraf", zegt Hoedemaker.

Natuurorganisaties

Het is de bedoeling dat dierenwelzijnsorganisaties samen met de jagers en natuurbeheerders vaststellen waar en op wat er wordt gejaagd. "De jacht zal hier een stuk transparanter van worden. Voorheen was het een kleine groep die bepaalde hoeveel dieren er mochten lopen", zegt André Donker van Natuurmonumenten.

"Nu zie je dat daar veel meer maatschappelijke discussie over komt." Natuurmonumenten vindt dat vooral dieren moeten worden afgeschoten die overlast veroorzaken. Het aantal dieren dat rondloopt moet niet bepalend zijn, zegt Donker.

Plezierjacht

De Jagersvereniging heeft geen probleem met de grotere inspraak voor natuurbeheerders. "We werken nu al samen en streven allemaal hetzelfde na: een mooie uitgebalanceerde natuur in Nederland." 

De Jagersvereniging hoopt alleen niet dat "activistische anti-jachtclubs" gaan meepraten die de plezierjacht helemaal aan banden willen leggen. "Er worden nu al geen dieren voor het plezier geschoten. Wij schieten alleen ter bescherming, beheer en voor consumptie."

STER reclame