Facebook op een smartphone
NOS Nieuws

Belgische privacywaakhond daagt Facebook voor de rechter

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

De Belgische Privacycommissie daagt Facebook aanstaande donderdag voor de rechter. De commissie eist dat het sociale netwerk direct stopt met het volgen van niet-leden, schrijft dagblad De Morgen.

Eerder dit jaar liet de Privacycommissie een onderzoek uitvoeren naar Facebook. Daaruit zou blijken dat het platform de Belgische en Europese wetten negeert. De commissie schrok van de manier waarop Facebook leden en niet-leden volgt en gegevens van deze gebruikers verwerkt.

Aanbevelingen

Vorige maand besprak de Privacycommissie de uitkomsten met Facebook, zegt commissievoorzitter Willem Debeuckelaere. De boodschap van de privacywaakhond was dat Facebook een stuk transparanter moet worden.

"We hebben hun gevraagd wat ze met onze aanbevelingen zouden doen. Ze hebben geantwoord dat ze de Belgische wetgeving en het gezag van de Belgische Privacycommissie niet aanvaarden en dat het allemaal op een misverstand berust", aldus Debeuckelaere in De Morgen.

Dat was voor de commissie aanleiding om naar de rechter te stappen. Er is inmiddels een dagvaarding gestuurd naar Facebooks kantoren in België, Ierland en de Verenigde Staten. Het Europese hoofdkantoor van Facebook staat in Ierland en is eindverantwoordelijk voor zaken die draaien om wetgeving.

Facebook heeft nog niet op het bericht gereageerd.

Dwangsom

Ook in Nederland loopt er een onderzoek tegen Facebook. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) dreigde in mei met een dwangsom van 750.000 euro, omdat het platform niet alle informatie had gegeven waar het CBP om had gevraagd. Hierop besloot Facebook alsnog de informatie te verstrekken.

De Nederlandse privacywaakhond bekijkt of Facebook zich met de nieuwe privacyvoorwaarden, begin dit jaar ingesteld, wel aan de Nederlandse wet houdt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl