Privacywaakhond dreigde Facebook met 750.000 euro boete
Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft Facebook gedreigd met een dwangsom die kan oplopen tot 750.000 euro. Het CBP heeft niet alle informatie gekregen waar het om had gevraagd om het privacybeleid van Facebook te onderzoeken.
Het CBP hoopte via de dwangsom druk uit te oefenen op Facebook. Dat lijkt te hebben gewerkt: in reactie op de dwangsom heeft Facebook laten weten volledig antwoord te zullen geven op openstaande vragen. De dwangsom is daarom voorlopig geschorst, zegt het college.
"We kijken ernaar uit de zorgen van het CBP weg te nemen en zijn blij dat we verder kunnen praten buiten de rechtszaal", laat Facebook weten in een reactie. Het bedrijf wijst er verder op dat het in Europa actief is als een Iers bedrijf en dat de Ierse tegenhanger van het CBP toeziet dat Facebook zich aan de Europese wet houdt.
Beleid
Eind 2014 besloot de privacywaakhond onderzoek te doen naar Facebook. Aanleiding waren nieuwe privacyvoorwaarden die elke gebruiker moest accepteren om van het sociale netwerk gebruik te mogen blijven maken.
Het CBP wil onder meer vaststellen of Facebook zich wel houdt aan de Nederlandse wet. Zo gingen de nieuwe voorwaarden in vanaf een bepaalde datum en hadden gebruikers niet de mogelijkheid om expliciet op een "accepteer"-knop te klikken.
Het college had Facebook gevraagd de introductie van de nieuwe voorwaarden pas in te voeren na het lopende onderzoek, maar Facebook weigerde dat. Uiteindelijk besloot het bedrijf de nieuwe voorwaarden met een maand uit te stellen, zodat gebruikers meer tijd hadden om die te lezen.