ESA

De Europese komeetlander Philae is wakker geworden en heeft contact gezocht met de aarde. Ruimtevaartorganisatie ESA verloor het contact met de lander op 15 november. De batterijen van de verkenner waren leeg. Maar nu is er weer contact, zo werd via het Twitter-account @philae2014 bekendgemaakt

Volgens ESA had Philae 85 seconden contact met de aarde. "Het gaat goed met Philae. Zijn temperatuur is nu min 35 graden Celsius en hij kan 24 Watt opwekken", aldus projectleider Stephan Ulamec. "De lander is klaar om weer aan het werk te gaan."

Philae maakt weer contact

Philae staat op een plek op de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko waar zijn zonnepanelen vlak na de landing niet genoeg licht konden opvangen om de batterijen weer op te laden. Naarmate de komeet dichter bij de zon kwam, nam de kans toe dat het ruimtevaartuig alsnog genoeg stroom zou kunnen opwekken. Pogingen om weer contact te krijgen met Philae leverden de afgelopen maanden echter nog niets op.

De verkenner blijkt nu al eerder wakker te zijn geworden, maar het lukte Philae toen niet om contact te zoeken. De lander verzamelde de afgelopen dagen al wel wetenschappelijke data over de komeet. Die moet Philae nu in 8000 data-pakketten naar de aarde gaan sturen.

Stipje

In de ruim 50 uur dat Philae actief was, vlak na de landing in november, stuurde de lander al veel gegevens en foto's naar de aarde. Dat contact verliep via het moederschip Rosetta dat om de komeet heen draait.

In de maandenlange radiostilte nadat het contact verloren was gegaan, probeerde het Philae-team van ESA vast te stellen waar het landertje precies staat. Inmiddels heeft het team een stipje gevonden op foto's van Rosetta waarvan het denkt dat het Philae kan zijn.

STER reclame