Uit deze foto blijkt dat Philae op het oppervlak staat. Linksonder is een van de poten van de lander te zien.
NOS Nieuws

Philae na 'stuiterlanding' stabiel op komeet

De onbemande verkenner Philae staat stabiel op de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. Dat heeft ruimtevaartorganisatie ESA bevestigd.

Gisteren werd een succesvolle landing gemeld, maar later ontstond twijfel over de verankering van de verkenner aan het oppervlak van de komeet. Twee harpoenen die Philae aan het oppervlak vast hadden moeten trekken, werkten niet.

Fred Jansen, de Nederlandse projectleider van de Rosetta-missie, meldde vanochtend dat Philae is geland maar is 'opgestuiterd' en daarna weer is neergekomen. Op Twitter meldt ESA dat de lander zelfs drie keer is neergekomen.

Jansen: "De ijsschroeven hebben niet of maar gedeeltelijk gewerkt. Hij staat niet heel erg vast. Er is wel zwaartekracht, maar niet zo veel."

De radioverbinding met de lander is ook stabiel. Vannacht was er een paar uur geen contact omdat het 'moederschip' Rosetta zich aan de andere kant van de komeet bevond. De vluchtleiding in het Duitse Darmstadt heeft vanochtend weer een signaal ontvangen van Philae.

Volgens Jansen is de lander waarschijnlijk niet ver neergekomen van de plek waar hij zich had moeten verankeren. Uit de laatste gegevens blijkt dat Philae op een hard oppervlak staat en een beetje scheef staat. Dat het ruimtevaartuig zich niet heeft kunnen vastmaken aan het oppervlak levert wel beperkingen op. "Er zijn een aantal dingen die we niet moeten doen, anders zou hij weer de lucht in kunnen vliegen."

Vanochtend gaf ESA de eerste foto vrij die Philae vanaf het oppervlak heeft gemaakt. De lander stuurt nu al een stroom aan wetenschappelijke data door, "maar foto's spreken toch het meeste aan", aldus de projectleider. Er zijn nog negen foto's binnengekomen die samen een panorama vormen. Die foto's komen waarschijnlijk vanmiddag naar buiten.

Om 14.00 uur geeft ESA een persconferentie over de landing van Philae. Die is live te volgen via NOS.nl en NPO Nieuws.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl