ANP

Een grootmeester, taalvirtuoos en een "markante persoonlijkheid met een groot gevoel voor de Nederlandse taal". Drs. P wordt alom geprezen om zijn taalvondsten. Heinz Polzer, wat zijn echte naam was, overleed gistermiddag op 95-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam.

Polzer streefde in zijn teksten naar helderheid en was wars van onzin, zegt zijn uitgever Vic van de Reijt. "Het lied moest een vaartuig zijn voor nuttige mededelingen of gebeurtenissen. Persoonlijke lyriek verafschuwde hij. Gevoelsuitstortingen vond hij niets."

Drs. P schuwde geen enkel taalkundig idee

Zinnen van twee minuten

Van de Reijt verliest naar eigen zeggen een vriend met ongebreidelde humor die buitengewoon interessant en geestig was. "Hij had gesprekken met allerlei mooie volzinnen. Die liepen soms twee minuten door, maar eindigden altijd met een punt."

Drs. P is voor mij op de achterbank stripboeken lezen op weg naar Zwitserland.

Ton Velthuysen

Zijn passie voor de taal is te verklaren door zijn afkomst, zegt Van de Reijt. Polzer verhuisde op 3-jarige leeftijd vanuit het Zwitserse Thun naar Nederland. "Het is 'm gelukt om de Nederlandse taal meester te worden. En hoe. Hij is een taalwonder geworden. Jarenlang was hij de best sprekende Nederlander, ondanks zijn Zwitserse afkomst."

Op de achterbank

Ook op sociale media wordt Polzer geprezen. Engbert Visscher roemt de dichter op Twitter om zijn toegankelijkheid. "De dichter die met zijn verzen de donkere kanten van het leven beschreef, maar ze toch dragelijk maakte." 

"Een groot Nederlands taalvirtuoos heeft helaas zijn dodenrit gemaakt", zegt Ton Velthuysen op zijn beurt, verwijzend naar een van Polzers grootste successen.

Sommigen hebben bij de taalvirtuoos ook herinneringen aan vroeger: "Drs. P is voor mij op de achterbank stripboeken lezen op weg naar Zwitserland of Italië met zijn muziek op de achtergrond. Mooie herinnering." In al het herdenkingsgeweld maakt twitteraar Haam zich enigszins zorgen. "Oei... snel een leuke quote zoeken van Drs. P en veinzen dat ik erg bekend met zijn werk was."

Oudste stagediver 

Zijn uitgever herinnert zich nog een mooi moment met Polzer. Van der Reijt denkt terug aan het hommageconcert in 2012 in De Kleine Komedie. Een groot aantal Nederlandse artiesten trad daar toen op. Aan het eind kwam Polzer met een dankwoord.

"Hij boog toen in zijn dankbaarheid zover voorover, dat hij bijna als oudste stagediver ter wereld de boeken in ging", herinnert Van der Reijt. "Hij kon zijn armen nog net achterover slaan, ik kon 'm opvangen en toen hervatte hij zijn toespraak alsof er niets aan de hand was. Typerend voor hem. Het was een schitterende voordracht."

Interview uit 2009 met Drs. P tijdens een eerbetoon aan hem in het Vondelpark

STER reclame