Lance Armstrong
NOS Wielrennen

Armstrong: ik ben net Voldemort uit Harry Potter

Het gaat echt gebeuren. Lance Armstrong keert terug in het circus rond de Tour de France. De 43-jarige Texaan zal in Frankrijk "twee of drie dagen" meedoen aan One Day Ahead, waarin geld wordt ingezameld voor leukemie door één dag voor de profs alle Tour-etappes te rijden.

Een kijkje bij de echte Tour laat Armstrong waarschijnlijk aan zich voorbij gaan. Hij volgt het wielrennen amper nog en heeft dan ook "geen idee" wie hij als winnaar van de Tour moet tippen. Is zijn liefde voor de sport voorbij? "Min of meer", zegt Armstrong tegen The Telegraph.

Niemand mag over hem praten. Hij mag niet ter sprake komen.

Lance Armstrong vergelijkt zichzelf met Voldemort
Lance Armstrong en de gele trui, een vertrouwd gezicht

Armstrong heeft maling aan Cookson

De strijd tegen kanker gaat Armstrong nog wel aan het hart. Daarom heeft hij ja gezegd tegen Geoff Thomas, de oud-voetbalinternational van Engeland die One Day Ahead organiseert, ook al vindt UCI-voorzitter Brian Cookson het ongepast en respectloos.

"Het interesseert me niet wat hij vindt", zegt Armstrong. "Het gaat niet om hem. Ik ken Brian Cookson niet. We hebben elkaar nog nooit ontmoet. Dat ik voor het goede doel in Frankrijk fiets zou het minste van zijn problemen moeten zijn."

"Als hij het nodig vindt hier iets over te zeggen, kan hij zich beter met andere dingen bezighouden. Het is niet zo dat zijn sport er heel goed voorstaat. Het wielrennen is er echt niet beter op geworden sinds mijn laatste wedstrijd."

Voldemort

Armstrong keert dus terug rond het toneel waar hij zijn zwaarste 'misdrijven' beging. Hij won tussen 1999 en 2005 zeven keer de Tour, maar raakte al zijn titels kwijt nadat hij vanwege zijn dopinggebruik voor het leven werd geschorst.

Die schorsing voor het leven vecht Armstrong nog steeds aan. Ambieert hij soms een terugkeer in het wielrennen? "Zeker niet. Ik zie mezelf geen teammanager worden of rondlopen in de Tour. Ik wil aan triatlon kunnen doen. Ik vecht die schorsing ook aan om te laten zien dat ik niet de grootste sportschurk op aarde ben."

Armstrong vergelijkt zichzelf met Voldemort, een karakter uit Harry Potter. "Niemand mag over hem praten. Als je naar de Tour kijkt of Amerikaanse televisie, of je leest erover: hij mag niet ter sprake komen. Iedereen doet of ik niet besta, dat kan niet eeuwig zo doorgaan."

Voldemort en Lance Armstrong

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl