Brian Cookson
NOS Wielrennen

Cookson: Armstrong in Tour is respectloos en ongepast

UCI-voorzitter Brian Cookson heeft in krachtige bewoordingen gereageerd op het bericht dat Lance Armstrong komende zomer zijn opwachting maakt in de Tour de France. Cookson noemt dat "respectloos en ongepast tegenover de Tour, de andere coureurs, de UCI en alle anderen die strijden tegen doping".

Armstrong is ingegaan op het verzoek van Geoff Thomas, oud-voetbalinternational van Engeland, om hem te vergezellen tijdens enkele ritten rond de Tour de France. Thomas rijdt één dag voor het profpeloton alle etappes om geld in te zamelen voor de strijd tegen leukemie.

Cookson, die zijn uitspraken deed tijdens een bijeenkomst in Londen, zei verder: "Laat ik duidelijk zijn, ik heb geen kritiek op mensen die geld proberen in te zamelen voor goede doelen. Maar ik denk dat Lance betere middelen had kunnen bedenken om geld bijeen te brengen."

Armstrong won tussen 1999 en 2005 zeven keer de Tour de France. De Amerikaan werd door het USADA op 10 oktober 2012 schuldig bevonden aan dopinggebruik en voor het leven geschorst. De internationale wielrenunie UCI reageerde daarop met het schrappen van al zijn resultaten, inclusief zijn Tour-zeges.

Reactie Thomas

Inmiddels heeft Thomas via Twitter gereageerd op de commotie die is ontstaan. Hij keurt het dopinggebruik van Armstrong af, maar stelt dat als de deelname van Armstrong ook maar één leven redt, het de actie meer dan waard maakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl