NOS Nieuws

'Sommige kinderen begonnen na de schoten meteen te huilen'

'Veel kinderen speelden buiten tijdens schietpartij'

"Op het moment van de schietpartij waren veel kinderen aan het spelen op het schoolplein", vertelt Nel van de Geer. Zij is directeur van basisschool Het Baken in Zaandam. Vlak bij de school werd vanmiddag een man doodgeschoten.

"Ik had pleinwacht. Plotseling hoorden we schoten en zagen we drie of vier mannen in het zwart met een mitrailleur. Ze liepen de straat in tegenover de school. Veel kinderen hebben het gezien."

Onder tafel

De schrik zat er goed in, merkte Van der Geer. "Zowel bij de kinderen als bij de leerkrachten. We riepen dat de kinderen snel naar binnen moesten. Sommigen begonnen meteen te huilen. Een aantal ging binnen meteen onder de tafel zitten. Anderen verstopten zich in het magazijn."

De kinderen op het plein waren volgens de directeur ongeveer tussen de zes en tien jaar oud. "De kleuters hebben het niet gezien, die waren op dat moment al binnen."

'Er werd heel snel geschoten'

"Wij zaten net aan de lunch toen we opeens schoten hoorden", vertelt een man die vlak bij de plaats van de liquidatie woont. "Er werd heel snel geschoten. Het ging van 'pang, pang, pang, pang'. Ik dacht dat het jongetjes met een klapperpistool waren, maar iets later hoorde ik de ambulances aankomen." Eenmaal buiten zag de man dat er wit laken over een lichaam was gelegd. "En op de straat lagen allemaal hulzen."

"Het klonk een beetje als vuurwerk", zegt een andere man die ook de schoten hoorde. "Alsof er zo'n vuurwerkmatje werd afgestoken. Daarna hoorde ik mensen roepen om politie. Toen ik ging kijken werd het slachtoffer nog gereanimeerd."

WhatsApp

Verderop bekijkt een jongetje dat in de buurt woont op zijn smartphone een foto, waarop mogelijk een schutter is te zien. "Die heb ik gekregen op WhatsApp", zegt hij. Hij heeft de schietpartij niet zien of horen gebeuren, maar het maakt wel indruk.

"Het is wel raar als je dit opeens ziet. Gek om mee te maken dat zoiets hier in de buurt gebeurt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl