Onderonsje tussen bondskanselier Merkel en president Obama
NOS Nieuws

'De G7 is gedeeltelijk geslaagd'

De voorbereidingen duurden een jaar en er is 140 miljoen euro belastinggeld voor uitgetrokken: de G7 in het Duitse Garmisch-Partenkirchen. 24 uur van overleg tussen de zeven grootste industrielanden, maar heeft het iets opgeleverd?

"De top is op het gebied van klimaat in ieder geval geslaagd", stelt correspondent Jeroen Wollaars. "Merkel heeft opnieuw stappen gezet op klimaatgebied, die echt nodig waren om verder te komen, net als bij de vorige G7 in Heiligendamm."

Klimaat

Er wordt vooral enthousiast gereageerd op het voornemen om voor het eind van deze eeuw helemaal van fossiele brandstoffen af te stappen. "Decarbonisatie", noemde Merkel het. Ook gaan de zeven landen een fonds oprichten, waarin jaarlijks bijna 90 miljard euro moet komen. Met dat geld willen ze arme landen ondersteunen om over te schakelen op duurzame energie én willen ze het aantal mensen in ontwikkelingslanden dat verzekerd is tegen de effecten van klimaatverandering verviervoudigen.

Een ander succes is dat de woorden 'juridisch bindende afspraken' in het akkoord staan. Op de klimaattop in Parijs, eind dit jaar, moeten bindende regels zijn geformuleerd die ervoor gaan zorgen dat de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 2 graden Celsius.

Milieubewegingen zijn blij met het akkoord. "De klimaattop heeft geleverd", zegt Greenpeace-klimaatexpert Tobias Münchmeyer. "Het doel om de samenleving voor 100 procent van duurzame energie te voorzien, is weer een stuk dichterbij gekomen."

Oekraïne

Wat betreft de twee grote actuele thema's die op de top besproken werden, Oekraïne en Griekenland, zijn ze niet veel verder gekomen, zegt correspondent Wollaars. De G7 wil de sancties tegen Rusland verlengen en verscherpen, als de situatie in Oost-Oekraïne verder verslechtert. Het is alleen niet duidelijk geworden wie nu bepaalt of de situatie is verslechterd en wie de ontwikkelingen in Oost-Oekraïne in de gaten houdt.

"We veroordelen de mensenrechtenschending in Oekraïne", zei de Duitse bondskanselier Merkel na afloop van de top. "Het conflict kan alleen politiek worden opgelost, op basis van het Minsk-akkoord. De sancties zijn daaraan verbonden. We zijn bereid de sancties te verzwaren als dat nodig is. Maar dat willen we niet."

Obama vroeg zich in een persconferentie hardop af wat de Russische president Poetin nu eigenlijk wil. "Hij moet zich afvragen of hij zijn land economisch tot de rand van de afgrond wil brengen om de eer van de oude Sovjet-Unie te herstellen."

De deelnemers aan de top voor Schloss Elmau

Griekenland

Merkel zei dat er wel is gesproken over de financiële crisis in Griekenland, maar "niet heel veel". "We willen allemaal dat Griekenland in de eurozone en EU blijft, maar Griekenland moet wel met voorstellen komen. Eigen initiatief en solidariteit zijn belangrijk."

Ook Obama benadrukte dat de bal nu bij Griekenland ligt. "Griekenland moet een paar moeilijke politieke beslissingen nemen."

TTIP

Over het nieuwe handelsverdrag tussen de EU en de VS (TTIP) is op de G7-top afgesproken dat er voor het einde van het jaar resultaat moet zijn. Obama drong daarop aan.

In Europa is er nog veel onenigheid over het verdrag, omdat een vrijhandelszone vergaande gevolgen heeft voor Europa en de Verenigde Staten. Dus ook wat dat thema betreft is er nog veel werk te doen.

Veiligheid

Op het gebied van veiligheid was de top in ieder geval wel geslaagd. Er waren aanzienlijk minder demonstranten dan verwacht en vooral minder activisten die op rellen uit waren.

Een politiewoordvoerder zei vandaag dat zich geen noemenswaardige rellen hebben voorgedaan. Alleen zaterdagmiddag kwam het tot een opstootje tussen demonstranten en de politie, waarbij aan beide kanten een klein aantal gewonden viel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl