Rianne Schuurman
NOS Nieuws

Rianne Schuurman: verslaggever voor een dag

Rianne Schuurman was toevallig in het Groningse Jumbo-filiaal dat aan het begin van de middag na een bommelding werd ontruimd. Schuurman, die werkt als communicatie-adviseur, aarzelde geen moment en pakte haar telefoon. Daarmee doet ze al uren live verslag van de gebeurtenissen rond de supermarkt. "Heel leuk om te doen", zegt ze.

Voor het streamen van beelden gebruikt ze de app Periscope. "Dat had ik nog nooit gedaan. Ik had Periscope alleen geïnstalleerd om anderen te volgen en hun filmpjes te bekijken. Nu dacht ik: laat ik het zelf eens gebruiken."

Schuurmans eerste poging kan gerust een succes worden genoemd. Veel nieuwssites, waaronder die van de NOS, de Telegraaf en RTV Noord, linkten naar haar beelden. De directeur van de Veiligheidsregio Groningen spreekt op Twitter van een prachtige primeur.

Toen de accu van haar telefoon bijna leeg was en ze daarover vertelde in de 'uitzending', bracht RTV Noord een extra accu. Een attente kijker kwam later een glas wijn brengen. "Ontzettend leuk", zegt Schuurman. Op locatie merkt ze verder weinig van alle aandacht die haar op internet ten deel valt. "Maar nu ik mijn telefoon heb uitgezet, stromen de Twittermeldingen met nieuwe volgers binnen."

Na een korte pauze ("Er gebeurt nu even niks") heeft Schuurman haar uitzending om 15.30 uur hervat. "Sommige mensen hier vinden het heel leuk dat ik alles laat zien", vertelt ze. "Anderen niet, want die willen niet in beeld."

Schuurman was tot vorige week manager communicatie in het Groningse Martini Ziekenhuis. Ze wil nu voor zichzelf beginnen. Of de journalistiek iets voor haar is? "Als u daarvoor een mooie gelegenheid hebt...", lacht ze.

Interview met Rianne Schuurman

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl