Tariq Aziz bij het Iraakse monument voor de onbekende soldaat in 2001
NOS Nieuws

Aziz, charmante rechterhand van Saddam

Met zijn pak, zijn das en zijn vloeiende Engels was Tariq Aziz in het buitenland het gematigde gezicht van een wreed regime. Vandaag werd bekend dat de Irakees op 79-jarige leeftijd in de gevangenis is overleden.

Aziz was christen. Hij heette Michail Yuhanna, maar veranderde zijn naam toen hij zich in 1957 aansloot bij de net opgerichte Islamitische Baath-partij in Irak. Hij raakte goed bevriend met een ander actief partijlid: Saddam Hussein.

Tariq Aziz, vertrouweling van Saddam Hussein

Vriendelijke gezicht

Saddam hield Irak in de jaren 70 in een ijzeren greep. Hij benoemde zijn vertrouweling Aziz tot minister van Informatie en later tot minister van Buitenlandse Zaken.

Saddam schuwde de confrontatie niet. In de jaren 80 voerde hij acht jaar oorlog met Iran, waarbij een miljoen doden vielen. Begin jaren 90, toen Irak Koeweit bezette, werd de Eerste Golfoorlog uitgevochten met een internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten.

De charmante Aziz reisde de hele wereld over. Hij trad steeds op als het vriendelijke gezicht van het Baath-regime. Tijdens een bezoek aan de paus in 2003 noemde hij de Verenigde Staten een “imperialistische agressor die Irak wil koloniseren en overheersen om bezit te krijgen over de oliebronnen".

Aziz was schoppen 8

Strop

In 2003 vielen de Amerikanen en de Britten Irak binnen en wierpen het regime omver. Een maand na de invasie gaf Aziz zich over aan de Amerikaanse troepen.

Aziz was de 'schoppen 8' in het kaartspel dat het Amerikaanse leger maakte van de 52 meest gezochte Irakese leiders.

Een tribunaal in Bagdad hield hem verantwoordelijk voor het vervolgen van sjiitische partijen onder Saddam Hussein. Hij werd veroordeeld tot de strop.

Hartaanval

Aziz zat lang gevangen in een Amerikaanse gevangenis in Camp Cropper, in het westen van Bagdad. Hij zou zijn overleden aan een hartaanval in een gevangenis in Nasiriyah, in het zuidoosten van Irak.

Aziz had een zwakke gezondheid. Zo overleefde hij al twee keer een hartaanval en kreeg hij ook al eens een beroerte.

Volgens zijn advocaat leed Aziz aan een depressie en wilde hij daarom dat het vonnis snel werd voltrokken. De Europese Unie en verscheidene westerse landen drongen aan op gratie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl