Tariq Aziz werd vaak gezien met een sigaar
NOS Nieuws

Tariq Aziz, spreekbuis van Saddam, in gevangenis overleden

Iraakse media melden het overlijden van Tariq Aziz. Hij was jarenlang minister en vicepremier onder de Iraakse dictator Saddam Hussein. Aziz, een westers geklede christen, deed vaak het woord namens Saddam. Hij werd daardoor in het Westen gezien als de spreekbuis die het wrede regime van Saddam een acceptabel gezicht moest geven.

Aziz (79) zou nu zijn overleden aan een hartaanval in een gevangenis in Nasiriyah.

Belangrijke rol

Aziz was verschillende keren minister van Buitenlandse Zaken, onder meer van 1983 tot 1991. In die functie speelde hij kort na de Golfoorlog een belangrijke rol tijdens de onderhandelingen met de Verenigde Naties.

In 2003 bezocht hij paus Johannes Paulus II om hem te vragen een poging te doen een Amerikaanse invasie in Irak te voorkomen.

Na de val van Saddam in 2003 gaf Aziz zich over aan de Amerikaanse troepen in Irak. Een tribunaal in Bagdad hield hem verantwoordelijk voor het vervolgen van sjiitische partijen. Hij werd veroordeeld tot de strop, maar die straf werd nooit uitgevoerd. Sinds zijn overgave werd hij gevangen gehouden.

Eerder overleden

Overigens werd zijn dood al eens eerder gemeld. In 2004 meldden onder meer Al Arabiya en Al Jazeera zijn overlijden op basis van bronnen bij het Rode Kruis en het Vaticaan. Het bleek niet waar.

  • NOS
    Aziz samen met Saddam Hussein
  • AFP
    Voormalig minister Tareq Aziz van Irak
  • AFP
    Aziz voor de rechtbank in 2009

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl