NOS Nieuws

Van Rijn: invoering pgb-systeem in januari geen goed besluit

Van Rijn: 1 januari was niet goed

Staatssecretaris Van Rijn zegt dat het achteraf gezien geen goed besluit was om het nieuwe pgb-systeem al op 1 januari in te voeren. Maar volgens de staatssecretaris waren er geen alternatieven die voor budgethouders en zorgverleners aantrekkelijker waren. "Dat het onzorgvuldig is verlopen, dat erken ik. Waarom heb ik anders mijn excuses aangeboden?"

Volgens de staatssecretaris hebben alle betrokkenen geprobeerd om de risico's voor invoering zoveel mogelijk te dichten. "We hebben alles geprobeerd om voor 1 januari op zorgvuldige wijze alle risico's in kaart te brengen en ervoor te zorgen dat die belegd waren met maatregelen."

Van Rijn is voor de zesde keer naar de Kamer geroepen om zich te verantwoorden, omdat de pgb-betalingen nog steeds niet goed verlopen.

Beste oplossing

De staatssecretaris zegt dat hij het systeem stap voor stap wil verbeteren. Hij is er nog steeds van overtuigd dat het nieuwe systeem de beste oplossing is.

Kamerleden wilden van Van Rijn weten hoe het nu precies gesteld is met de betalingen. Sommige partijen vinden dat hij de gegevens te rooskleurig heeft weergegeven. "Als u dat gevoel heeft, dan spijt me dat", zei Van Rijn tegen SP-Kamerlid Leijten.

Gisteren werd door experts gesteld dat Van Rijn de positiefste cijfers over betalingen naar de Kamer had gestuurd. Hij zou daarmee een te positief beeld geschetst hebben. De staatssecretaris zegt dat hij op verzoek het meest recente cijfer had gestuurd, waaruit bleek dat 95 procent van de declaraties op tijd werd uitbetaald. Hij benadrukt dat hij de oudere cijfers, die minder gunstig waren, ook had meegezonden.

Oppositie niet overtuigd

De oppositiepartijen zijn vooralsnog niet overtuigd door de uitleg van de staatssecretaris. Ze vinden dat Van Rijn signalen dat het misging eerder had moeten delen met de Kamer.

In maart werd een motie van wantrouwen tegen Van Rijn niet gesteund door CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. De partijen zijn vandaag kritisch, maar het is niet duidelijk of ze ook nu nog achter de staatssecretaris staan.

Van Rijn: politieke verantwoordelijkheid is ook problemen oplossen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl