1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Kamer geschokt door misdragingen NS

De Tweede Kamer is geschokt door het nieuws dat de NS de aanbesteding van het openbaar spoorvervoer in Limburg zwaar heeft gefrustreerd, de Spoorwegwet heeft overtreden en de reiziger en belastingbetaler heeft gedupeerd.

De VVD-Kamerleden De Vries en De Boer willen dat de "dominantie" van de NS wordt doorbroken door de stations en het beheer daarvan bij de NS weg te halen. Alleen zo kunnen concurrenten eerlijk meedoen, vindt de VVD.

De geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van de NS, van de dochterondernemingen en van de top, is ernstig in het geding.

VVD Tweede Kamerfractie

"De geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van de NS, van de dochterondernemingen en van de top, is ernstig in het geding. Het lijkt erop dat er veel mis is in de interne bedrijfscultuur bij NS en dochters. De top draagt daar verantwoordelijkheid voor", laten De Vries en De Boer weten.

Ernstige zaak

"Wie van de NS-top wist van deze fraude?", wil D66-Kamerlid Van Veldhoven weten. PVV-Kamerlid Madlener spreekt van "een ernstige zaak met mogelijk personele consequenties". De Kamer wil daarom een uitgebreide reactie van staatssecretaris Mansveld op de gang van zaken bij de NS.

"Inmiddels is er een stapeling van fraudezaken", zegt SP-Kamerlid Bashir. "Deze zaak in Limburg, de omkopingszaak met Bombardier, belastingontwijking in Ierland, en er loopt een parlementaire enquête naar de Fyra." Volgende week debatteert de Kamer over de kwestie.

De Tweede Kamer houdt volgende week een debat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl