Een Sprinter van de huidige generatie
NOS Nieuws

NS onderzoekt omkoping bij aankoop treinen

De NS doet onderzoek naar omkoping bij de aanschaf van treinen. Het spoorbedrijf bevestigt dat het onderzoek zich speciaal richt op consultant Richard de L., zoals RTL Nieuws meldt.

De consultant zou voor duizenden euro's vertrouwelijke documenten van de NS hebben verkocht aan treinbouwer Bombardier.

De L. was namens de NS betrokken bij de aanschaf van 118 treinen van de Sprinter 'Nieuwe Generatie', die in 2018 wordt opgeleverd. Met die deal is zo'n 500 miljoen euro gemoeid.

In een reactie zegt NS-woordvoerder Eric Trinthamer dat de NS er onlangs van op de hoogte is gesteld dat "een externe consultant bij het aanbesteden van de treinen mogelijk in strijd met de regels documenten heeft verkocht aan een treinbouwer".

Teruggetrokken

De L. heeft volgens RTL Nieuws tussen de 5000 en 10.000 euro gekregen van het Canadese bedrijf Bombardier, dat zich later overigens uit de aanbesteding terugtrok. De order ging naar treinbouwer CAF in Spanje.

De NS zegt dat de zaak hoog wordt opgenomen en dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu erover is geïnformeerd. Het contract met de consultant is onmiddellijk opgeschort en hem is de toegang tot het NS-pand en de IT-systemen ontzegd. "De genoemde praktijken zijn onacceptabel en zijn in flagrante strijd met onze principes."

Alle werkzaamheden

"Verder stellen we onderzoek in met hulp van een gespecialiseerd onderzoeksbureau, onder leiding van een externe advocaat. Daarbij wordt gekeken naar alle werkzaamheden die deze consultant over de afgelopen jaren voor NS heeft verricht", zegt de woordvoerder.

Richard de L. raakte al eerder in opspraak. Hij hield namens de NS toezicht op de bouw van de Fyra in Italië en twitterde daarover onder meer: "Net terug uit de fabriek. Komt allemaal goed met deze prachtige jongens"en "Ik ben in Italië. Geweldige baan: zon, eten en drinken ;-)"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl