De Amerikaanse onderminister Blinken gisteren na afloop van een persconferentie in Parijs
NOS Nieuws

'Ruim 10.000 strijders IS gedood door internationale coalitie'

In de afgelopen negen maanden heeft de internationale coalitie in Irak en Syrië meer dan 10.000 strijders van Islamitische Staat (IS) gedood. De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei in een interview met een Franse radiozender "dat het op de lange termijn effect zal hebben".

Blinken is in Parijs voor topoverleg met de internationale coalitiepartners. Een van die partners is Nederland dat F-16's in Jordanië heeft gestationeerd voor het bombarderen van doelen in Irak. Volgens Blinken is er veel vooruitgang geboekt in de strijd tegen IS. Tegelijkertijd waarschuwt hij dat de groep nog steeds veerkrachtig is en in staat is om het initiatief te nemen. In de afgelopen weken veroverde IS de steden Ramadi en Palmyra.

Vele duizenden strijders van Islamitische Staat komen uit het buitenland, ook uit Europa. De AIVD schatte begin januari dat er zo'n 200 jihadgangers vanuit Nederland naar IS-gebied waren vertrokken. Een aantal van deze jihadisten is omgekomen.

Driejarenplan

Gisteren zei de Iraakse premier Abadi dat het Westen te weinig doet om de terreurgroep een halt toe te roepen. Hij klaagde over een gebrek aan wapens en zei dat de luchtaanvallen niet genoeg zijn. De Amerikaanse onderminister vraagt om geduld. "We hebben aan het begin van deze campagne een driejarenplan opgesteld en we zijn pas negen maanden onderweg."

Blinken vervangt minister Kerry op de top in Parijs. Die brak tijdens een fietstocht in de Franse Alpen zijn been en vloog terug naar de VS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl