De ministers Hennis en Asscher bij een eerder bezoek aan de F-16's
NOS Nieuws

Nederland praat over verlenging missie tegen IS

Nederland spreekt met de internationale coalitie die strijdt tegen Islamitische Staat (IS) over een langere militaire missie in Irak. Volgens minister Hennis van Defensie is de "klus zeker nog niet geklaard". Een woordvoerder van Defensie heeft een bericht van die strekking van de Volkskrant bevestigd.

Hennis lijkt ook de deur open te houden voor uitbreiding van de missie naar Syrisch grondgebied. "Ik zeg niet meteen nee. Ik heb vanaf het begin gezegd dat de deur niet op slot zit", zegt de minister in de krant. Het kabinet wil niet dat er missies boven Syrië worden gevlogen zonder VN-mandaat.

Bezoek

De minister bezocht de afgelopen twee dagen voor het eerst de Nederlandse militairen in Irak.

De huidige missie ging vorig jaar oktober van start, in beginsel voor een jaar. Maar hoewel de opmars van IS naar de Iraakse hoofdstad Bagdad is gestopt, hebben de extremisten nog altijd grote delen van het land in handen.

Luchtaanvallen

Nederland heeft 250 man en zes F-16's ingezet voor de luchtaanvallen op IS-doelen. De Nederlanders voeren ongeveer eenvijfde van alle luchtaanvallen boven Irak uit. Dit deel van de missie wordt vanuit Jordanië uitgevoerd.

Daarnaast geven 130 Nederlandse militairen in Irak training en advies aan Iraakse en Koerdische strijders, die op de grond vechten tegen IS-milities.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl