Oud-SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan
NOS Nieuws

'Gemeenten moeten meer belasting heffen'

Gemeenten zouden meer ruimte moeten krijgen om zelf belastingen te heffen, vindt een commissie die is ingesteld door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De commissie, onder leiding van Alexander Rinnooy Kan, presenteert het advies vandaag op het VNG-congres.

De VNG wil al jaren dat gemeenten meer belastingen mogen heffen. De gemeentelijke belastingen vormen nu maar een klein deel van het lokale budget. Het heeft veel voordelen als gemeenten meer belasting heffen, zei Rinnooy Kan in het NOS Radio 1 Journaal. "Wij denken dat de burger er financieel en democratisch beter van wordt."

De extra belastingheffing door gemeenten hoeft de belastingdruk voor burgers en bedrijven niet te verhogen, zegt Rinnooy Kan. Het extra geld dat de gemeenten binnenhalen, hoeft het Rijk niet meer via het Gemeentefonds te betalen. Dat maakt het mogelijk voor het Rijk om de belastingen te verlagen.

Democratischer

"Een democratisch voordeel is dat de burger dan op het niveau van de gemeente kan bepalen welke voorzieningen hij wenst. Daar hoort dan een prijskaartje bij dat lokaal wordt geïncasseerd. En dat verhoogt de kwaliteit, want als je zelf moet betalen ga je ook zorgvuldiger beslissen."

De gemeenten hebben er de laatste jaren veel taken bij gekregen. "Die worden betaald met geld dat op nationaal niveau wordt verdeeld. Dat heeft weinig te maken met specifieke omstandigheden binnen die gemeenten. Die kloof willen we dichten."

Kabinet

Het advies van de VNG is in lijn met de plannen van het kabinet. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken vindt al langer dat gemeenten meer belastingen moeten kunnen heffen. En eerder adviseerde de Raad voor de Financiële Verhoudingen aan staatssecretaris Wiebes al dat dit snel moet gebeuren.

De raad becijferde dat gemeenten ongeveer 4 miljard euro extra inkomsten via een verhoging van de ozb nodig hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl