Rutte en Van Miltenburg na afloop van hun gesprek over de dubbele afspraak in de Eerste en Tweede Kamer
NOS Nieuws

Boze Rutte beent weg bij Van Miltenburg

Premier Rutte heeft zich zichtbaar geërgerd aan een dubbele afspraak die de Tweede en Eerste Kamer voor hem hadden geregeld.

De premier was tijden geleden uitgenodigd voor het afscheid van de 35 vertrekkende Eerste Kamerleden en zou rond 14.00 uur een toespraak houden. Vanmorgen hoorde hij dat hij ook naar het Vragenuurtje in de Tweede Kamer moest komen.

Rutte stak rond 14.00 uur het Binnenhof over en beende onmiddellijk af op Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg. Hij sprak enkele korte zinnen en liep door. Van Miltenburg liep achter hem aan de coulissen in. De twee bleven twee minuten buiten beeld. Daarna opende Van Miltenburg alsnog de vergadering.

Slechte humeur

Na enkele minuten begon Rutte tijdens het vragenuurtje met de beantwoording van opmerkingen over Griekenland, waar hij kort op reageerde en weinig over kwijt wilde.

Het viel D66-leider Pechtold op dat Rutte nogal ontstemd was, en hij vroeg de premier of de Kamer niet meer reden had om ontstemd te zijn over Griekenland.

Rutte: de irritatie komt niet door mij

Rutte haastte zich te zeggen dat zijn slechte humeur niet aan het Griekse dossier en de Kamerleden lag. "Het kwam door een agendatechnisch probleem van mijn aanwezigheid hier, terwijl ik op dit moment ook in de Eerste Kamer gewenst ben", zei Rutte.

De fout lag niet aan hem, zei Rutte, maar aan een probleem "dat inter-institutioneel" niet was opgelost. "Ik vind dat de instituties dat onderling moeten oplossen en niet de leden van het kabinet." Hij doelt daarmee op beter overleg tussen de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, overigens beiden partijgenoten van hem.

Verbaasd

Ruttes ministerie van Algemene Zaken vindt de gang van zaken ook niet logisch. "Wij hebben ons er ook over verbaasd", zegt de woordvoerder van de RVD.

Hij hoopte nog op een verlossend telefoontje of mailtje. "Wij gaan ervan uit dat er onderling contact is," zegt de woordvoerder. Toen dat niet kwam zijn Rutte en zijn woordvoerder naar de Tweede Kamer gegaan.

Eerste Kamer mist aanwezigheid Rutte

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl