Jérôme Valcke
NOS Nieuws

'Rechterhand Blatter maakte smeergeld over'

De rechterhand van FIFA-voorzitter Sepp Blatter, Jérôme Valcke, zou 10 miljoen dollar aan smeergeld hebben overgemaakt, schrijft The New York Times. Volgens bronnen bij de Amerikaanse opsporingsinstantie FBI is Valcke de "ongeïdentificeerde hoge FIFA-functionaris" die wordt genoemd in het onderzoek naar corruptie bij de wereldvoetbalbond.

De Franse secretaris-generaal zou het geld in 2008 hebben overgemaakt naar twee rekeningen van Jack Warner. Voormalig vice-president van de FIFA Warner is in de VS aangeklaagd voor corruptie.

Geen bevoegdheid

Valcke heeft in een reactie aan The New York Times laten weten dat hij de betalingen niet heeft geautoriseerd. Hij zou niet eens de bevoegdheid hebben. De FIFA zegt dat een andere bestuurder, Julio Grondona, het geld had overgemaakt. Grondona is vorig jaar overleden.

De 10 miljoen dollar waar het om gaat, is een belangrijk onderdeel van het Amerikaanse onderzoek naar de FIFA. Vorige week leidde dat onderzoek ertoe dat zeven functionarissen van de FIFA in Zürich werden opgepakt. In totaal heeft de Amerikaanse justitie veertien mensen aangeklaagd.

Valcke is tot nu toe nog niet officieel aangeklaagd.

Deel artikel: