NOS Nieuws

'Boeddhistische monnik Waalwijk misbruikte ook 12-jarige'

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

De affaire rond het seksueel misbruik door boeddhisten breidt zich uit

door redacteur NOS Net Bas de Vries

De affaire rond het seksueel misbruik door de boeddhistische monnik Mettavihari breidt zich uit. De volgelingen van de in 2007 overleden Thaise monnik hebben inmiddels weet van 21 misbruikgevallen. Die vonden niet alleen plaats in Waalwijk, waar Mettavihari zijn carrière in Nederland begon, maar ook in tal van andere plaatsen in het land.

Ook bij de NOS kwamen de afgelopen dagen zes nieuwe meldingen binnen van slachtoffers van de monnik, boven op de drie die al bij de redactie bekend waren. Onder hen is een man die zegt eind jaren 70 op 12-jarige leeftijd door hem is misbruikt. Hij woonde destijds in de straat in Waalwijk waar de boeddhistische tempel was gevestigd en werd door Mettavihari in de tempel gelokt.

Hel

Het schandaal rond de Thai is niet het enige. De afgelopen maanden dook de NOS in samenwerking met boeddhist en onderzoeker Rob Hogendoorn ook in affaires in het Friese Makkinga (tot 2001) en in Middelburg (tot 2007), waar boeddhistische leraren eveneens misbruik maakten van hun grote macht over vaak heel kwetsbare leerlingen.

Daar ging het op een enkele uitzondering na om volwassen vrouwen. De Oostenrijker Gerhard Mattioli dreigde die vrouwen in Middelburg in een brief onder meer met "wedergeboorte in de hel" als zij met hem zouden breken.

De Rotterdamse boeddhistisch leraar Frank Uyttebroeck meldt daarnaast sinds 2010 nog eens vijf slachtoffers te hebben opgevangen, van wie er twee zwaar getraumatiseerd waren.

Bijeenkomsten slachtoffers

Voorzitter Toine van Beek van de huidige tempel in Waalwijk reageert geschrokken op de omvang die de misbruikzaak begint aan te nemen. Van Beek zegt er alles aan te willen doen om ervoor te zorgen dat de slachtoffers van Mettavihari zich gehoord voelen. Op verzoek van een van de slachtoffers organiseert de tempel in elk geval een of twee bijeenkomsten waarop zij ervaringen kunnen uitwisselen. Uyttebroeck zal die bijeenkomsten leiden.

Verder wil Van Beek een meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag in het leven roepen voor de Thaise tempels in Nederland. Behalve in Waalwijk staan die tempels in Purmerend en in het Groningse Musselkanaal.

Misbruik stilgehouden

Mettavihari kwam in 1973 naar Nederland, in eerste instantie als geestelijk leidsman van de Thaise gemeenschap in Nederland. Maar al snel werd hij ook een van de wegbereiders van het Nederlandse boeddhisme.

In 1981 werd hij weggestuurd uit de tempel in Waalwijk nadat er een melding van misbruik van een minderjarige bij de politie was binnengekomen. Dat incident werd niet naar buiten gebracht en daardoor kon Mettavihari in andere plaatsen ten minste tot 1992 doorgaan met dit "grensoverschrijdende gedrag", zoals zijn volgelingen het noemen. Sommigen van hen hebben al tientallen jaren weet van het misbruik, maar brachten dat pas deze maand naar buiten.

Groepssessie

Uit de verklaringen van slachtoffers blijkt dat de monnik zich in de loop van de tijd steeds roekelozer ging gedragen. Een slachtoffer dat ook anoniem wil blijven vertelt dat hij halverwege de jaren 80 in Groningen tijdens een groepssessie, waarbij zo'n vijftien mensen liggend met hun ogen dicht moesten mediteren, merkte dat zijn rits werd opengemaakt en dat hij werd betast. Dat gebeurde daarna nog twee keer. Ook werd hij bij een andere gelegenheid misbruikt.

Zoals de meeste slachtoffers heeft ook deze man nooit aangifte gedaan. Daarvoor was de schaamte te groot voor wat er was gebeurd. De minderjarige die in Waalwijk wel naar de politie stapte, kreeg te horen dat er eerst meer meldingen moesten komen voordat er strafrechtelijk actie kon worden ondernomen.

Meer informatie over seksueel misbruik in boeddhistische kring? Stuur svp een e-mail naar Bas.de.Vries@nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl