Gesprek bij de financieel adviseur
NOS Nieuws

Politiek: regels hypotheken niet weer veranderen

Kabinet en Tweede Kamer zien niets in het verlagen van de hypotheeklimiet zoals het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) voorstelt. Volgens VVD, PvdA, SP, PVV en D66 zijn er al genoeg maatregelen genomen en zou deze extra maatregel slecht uitpakken voor gezinnen. Het FSC, een adviesorgaan van de regering, stelt voor het maximaal te lenen bedrag voor een huis te verlagen naar 90 procent van de koopsom.

De VVD spreekt van een "belachelijk advies". Volgens Tweede Kamerlid Van der Linde zouden starters zwaar de dupe worden. "Starters zullen meer en langer moeten sparen voordat zij hun eerste woning kunnen kopen."

Ook de PvdA noemt het "een slecht plan". Tweede Kamerlid Monasch: "Kopers zijn in de nieuwe hypotheekregels al verplicht om het bedrag in dertig jaar af te lossen. Dat biedt meer dan voldoende zekerheid voor zowel kredietverleners als kopers."

D66 ziet ook niets in het voorstel. Tweede Kamerlid Koolmees: "De hypotheekrente is al aangepakt, en mensen moeten verplicht aflossen. Vanaf 2018 wordt de maximale hypotheek al teruggebracht naar 100 procent". Volgens Koolmees zullen vooral gezinnen de dupe zijn, omdat zij al met hoge kosten voor kinderopvang en hoge pensioenpremies zitten. "Als ze al hun spaargeld dan in een huis moeten steken is er te weinig ruimte over voor onverwachte tegenvallers".

Rust op woningmarkt

Alle drie de partijen zijn het er over eens dat de gevolgen voor economie en woningmarkt aanzienlijk zouden zijn als de maximale hypotheek nu 90 procent zou worden. Volgens D66 moeten eerst de huidige maatregelen hun uitwerking hebben. PvdA en VVD pleiten ook voor rust op de woningmarkt.

Het kabinet is het daarmee eens. Minister Blok laat weten "nu niets te willen veranderen aan de hypotheekregels".

Minister Dijsselbloem zegt in een reactie dat "de hypotheeklimiet al stapsgewijs wordt afgebouwd van 106 procent naar maximaal 100 procent in 2018."

Dijsselbloem: ,,Voor de komende jaren is er dus duidelijkheid. Eventuele verdere stappen en de afweging hieromheen laat ik - conform de aanbeveling van het FSC - over aan een volgend kabinet.''

Blok: hypotheken niet veranderen nu

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl