NOS Nieuws

Banken tegen verlagen leengrens hypotheken

De Nederlandse Vereniging van Banken is fel tegen het verlagen van de leengrens voor hypotheken. Volgens de banken zijn de plannen onverstandig vanwege de schadelijke effecten voor de woningmarkt.

Vanochtend kwam het Financieel Stabiliteitscomité, een adviesorgaan van de regering, met het voorstel om huishoudens maximaal 90 procent van de koopsom van hun huis te laten lenen. Nu is de limiet nog 103 procent.

"Het voorstel is onnodig en onverstandig", zegt Chris Buijink, voorzitter van Nederlandse Vereniging van Banken. "We hebben net herstel ingezet in de woningmarkt. Dat moet je niet in gevaar brengen."

Koop uitstellen

Volgens de banken zou een gemiddelde starter de koop van een huis met ongeveer 5 tot 7 jaar uitstellen, als de verlaging zou doorgaan. Er worden dan minder huizen verkocht en dat heeft gevolgen voor de huizenprijzen.

De banken denken dat de huizenprijzen met 5 procent kunnen dalen. Bij huishoudens waar het huis nu al onder water staat, duurt het daardoor nog langer voordat de waarde van het huis weer is hersteld.

Schade aanzienlijk

Ook het Centraal Planbureau is negatief over het voorstel. De financiële stabiliteit wordt door het voorstel slechts beperkt gestimuleerd, terwijl de schadelijke gevolgen voor de woningmarkt aanzienlijk zijn, schrijft het bureau.

De Vereniging Eigen Huis vindt het verlagen van het maximum leenbedrag ook een slecht idee. De vereniging denkt dat starters de overige 10 procent ergens anders gaan lenen, als ze nog maar 90 procent van de koopsom bij de bank kunnen lenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl