ANP

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn begonnen aan hun driedaagse staatsbezoek aan Canada. Ze werden in Ottawa door gouverneur-generaal David Johnston welkom geheten in zijn ambtswoning Rideau Hall. In de oorlog verbleven daar prinses Juliana en de prinsesjes Beatrix en Irene een tijdje. 

Willem-Alexander en Máxima plantten in het park van het huis een boom, naast de boom die koningin Juliana er in 1952 plantte en op enkele meters afstand van de boom die herinnert aan het staatsbezoek van koningin Beatrix in 1988.

De boomplantceremonie was het sluitstuk van de welkomstceremonie, waarbij Johnston een warme en aanmerkelijk langere toespraak hield dan voorzien. "Het is een beetje een thuiskomst voor u", zei hij.

Rondleiding

Het koningspaar bezocht daarna het parlementsgebouw. Ze kregen daar een rondleiding door de bibliotheek, waar ze archiefstukken bekeken en uitleg kregen over de geschiedenis van het parlementsgebouw.

Het koningspaar wil de Canadezen met een driedaags bezoek bedanken voor hun rol zeventig jaar geleden bij de bevrijding van Nederland.

Net als tijdens andere staatsbezoeken van het koningspaar speelt handel en innovatie een belangrijke rol. Nederland is na de Verenigde Staten de tweede investeerder in Canada. Er reizen gelijktijdig twee handelsmissies mee: een economische missie geleid door minister Ploumen en een hoger-onderwijsmissie onder leiding van minister Bussemaker.   

De Oranjes hebben sinds de Tweede Wereldoorlog een sterke band met Canada. Uit veiligheidsoverwegingen vertrok prinses Juliana in de oorlog met de prinsesjes Beatrix en Irene naar Ottawa. Prins Bernhard kwam af en toe over om zijn gezin te bezoeken. Prinses Margriet werd er zelfs geboren.

De prinsesjes Beatrix en Irene in Canada tijdens de oorlog

Het staatsbezoek wordt vrijdag afgesloten in Toronto, waar het koninklijk paar onder anderen de Nederlandse voetbalsters treft. Zij zijn in Canada om voor het eerst mee te doen aan het WK. Vanuit Canada reizen de koning en koningin door naar Washington voor een officieel bezoek aan de Verenigde Staten volgende week.

STER reclame