Koning Willem-Alexander en koningin Máxima eerder deze maand bij een bezoek aan Zeeuws-Vlaanderen
NOS Nieuws

Staatsbezoek aan Canada in teken van 70 jaar Bevrijding

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima komen vandaag aan in Ottawa voor een driedaags staatsbezoek aan Canada. Het koningspaar wordt ontvangen door gouverneur-generaal David Johnston en zijn vrouw, in de ambtswoning Rideau Hall.

Het koningspaar komt de Canadezen tijdens dit bezoek persoonlijk bedanken voor hun rol zeventig jaar geleden bij de bevrijding van Nederland. Na de kranslegging bij het Nationale Oorlogsmonument ontmoeten de koning en koningin Canadese veteranen die in 1945 Nederland hebben bevrijd.

Om de dankbaarheid ook over te brengen op de nieuwe generatie krijgen zeventig Canadese studenten in aanwezigheid van het koninklijk paar een studiebeurs waarmee ze in Nederland kunnen studeren.

De prinsesjes Beatrix en Irene in Canada tijdens de oorlog

Sterke band

De Oranjes hebben een sterke band met Canada sinds de Tweede Wereldoorlog. Prinses Beatrix vond als kind onderdak in Ottawa tijdens de oorlog, samen met haar moeder Juliana en zusje Irene. Koningin Wilhelmina vond het voor hen in Londen, waar ze zelf met haar schoonzoon prins Bernhard verbleef, niet veilig genoeg.

De koninklijke familie kwam te wonen in de villa Stornoway, niet ver van het politieke centrum van Ottawa. Tegenwoordig is het de officiële residentie van de leider van de oppositie.

De villa Stornoway in Ottawa waar de Oranjes tijdens de oorlog woonden

Prinses Margriet werd in 1943 in Ottawa geboren en onderhoudt al tientallen jaren intensief contact met de Canadese veteranen. Zij is er steevast bij als de Canadese veteranen in ons land worden onthaald en zij is bij hen erg geliefd.

Het koninklijk paar ontmoet in de middag minister-president Stephen Harper, die begin deze maand nog met een groep veteranen in Nederland was om de Canadese slachtoffers tijdens de oorlog te herdenken en de Bevrijding te vieren. De koning en koningin spreken ook met een groep parlementariërs met een Nederlandse achtergrond.

Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven krijgen een Canadese vlag tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Canadese begraafplaats in Holten

Emigranten

In Beamsville hebben de koning en koningin donderdag een ontmoeting met succesvolle ondernemers in de tuinbouw, die een Nederlandse achtergrond hebben. Ruim een miljoen van de 34 miljoen Canadezen heeft voorouders uit Nederland.

Na de oorlog werd er door de Nederlandse regering een actief emigratiebeleid gevoerd, omdat ons land er economisch slecht voor stond. Bijna 150.000 Nederlanders bouwden tussen 1947 en 1963 een nieuw bestaan op in Canada.

Net als tijdens andere staatsbezoeken van het koningspaar speelt handel en innovatie een belangrijke rol. Nederland is na de Verenigde Staten de tweede investeerder in Canada. Er reizen gelijktijdig twee handelsmissies mee: een economische missie geleid door minister Ploumen en een hoger-onderwijsmissie onder leiding van minister Bussemaker.

Het staatsbezoek wordt vrijdag afgesloten in Toronto, waar het koninklijk paar onder anderen de Nederlandse voetbalsters treft. Zij zijn in Canada om voor het eerst mee te doen aan het WK. Vanuit Canada reizen de koning en koningin door naar Washington voor een officieel bezoek aan de Verenigde Staten volgende week.

De NOS doet vrijdag verslag van het staatsbezoek aan Canada op NPO 2 en NOS.nl, van 19.40-20.15 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl