Van activiste tot burgemeester van Barcelona
Als je in Spanje alles dreigde kwijt te raken, zelfs je huis, dan kon je op haar rekenen. Ada Colau. Ze was jarenlang hét gezicht van de beweging die streed tegen de uithuiszettingen. Bij de verkiezingen van gisteren werd haar partij in Barcelona de grootste, waardoor zij vrijwel zeker burgemeester wordt van de Catalaanse hoofdstad.
De 41-jarige Ada Colau is dus een bekende activiste in Spanje. In 2011 liep ze met haar baby op de arm tussen de demonstranten van de 15 mei-beweging, jongeren die wekenlang kampeerden op Puerta del Sol, het centrale plein in Madrid. Ze protesteerden tegen het kapitalisme en het beleid van de regering. Later werd Colau vooral bekend als voorvechtster van het recht op een fatsoenlijke woning.
Slachtoffers
Het is 2009 als Colau met anderen een platform opricht dat zich sterk maakt voor 'slachtoffers van een hypotheekschuld'. Spanje zit in een diepe crisis en duizenden mensen die werkloos zijn geworden, kunnen hun huur of hypotheek niet meer betalen. Banken zijn onverbiddelijk: ze vorderen huizen terug, de eigenaren worden op straat gezet en blijven met de restschuld zitten.
Met haar medestanders probeert Colau de huisuitzettingen te voorkomen. Ze werpen blokkades op en vormen meer dan eens een menselijk schild om de politie te dwarsbomen. Ook onderhandelt ze met gemeenten en banken om huisuitzettingen te voorkomen. Ze spreekt zelfs in het Europees Parlement.
Ze is zo ‘gewoon’, als een buurvrouw of een vriendin, zeggen veel mensen. Dat maakt haar zo toegankelijk en populair in een land waar de politiek zo ver afstaat van de mensen. In Barcelona hoor je steeds vaker: “Als Colau de politiek in gaat, dan stem ik op haar.”
En dat doet ze. In 2014 richt Colau een politieke partij op, die inmiddels verwant is aan de landelijke partij ‘Podemos’. Het is deze partij die bij de Europese verkiezingen vanuit het niets 5 zetels haalt en ook nu, na de regionale verkiezingen, in veel besturen een vinger in de pap zal krijgen.
Colau wil van Barcelona weer een socialere stad maken. Natuurlijk is ze tegen huisuitzettingen. Maar ze zal er ook voor strijden dat alle leerlingen op z’n minst één fatsoenlijke maaltijd per dag krijgen, dat jongeren aan het werk kunnen en dat de gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk is. En de macht moet naar het volk. Barcelona moet weer van de mensen worden, is haar motto.
Flinke draai
Gisteren werd de partij van Colau met ongeveer 25 procent van de stemmen nipt de grootste in Barcelona. Ze geeft daarmee een flinke draai aan het politieke landschap in de stad, waar tot nu toe de liberaal-nationalistische CiU de grootste was. Deze partij strijdt op regionaal niveau voor een onafhankelijk Catalonië. Ada Colau liet zich, ondanks flinke druk van verschillende partijen in de afgelopen weken, niet verleiden zich uit te spreken over het onafhankelijkheidsstreven.
Het ligt voor de hand dat Colau nu burgemeester wordt, maar daarvoor zal ze wel een coalitie moeten vormen. Dat zal niet makkelijk worden, want de politiek in Barcelona is verdeelder dan ooit. Colau zal dus moeten doen waar ze goed in is: de dialoog aangaan.