NOS Nieuws

'De liedjes zijn mooi. Nou ja, ze zijn leuk'

Fans zijn klaar voor de finale

Vanavond is de finale van het Eurovisiesongfestival en in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen hebben de fans er zin in. Te beginnen met de Australiërs die dit jaar mee mogen doen omdat het Eurovisiesongfestival voor de 60ste keer wordt gehouden.

"Ik weet niet precies waarom we meedoen", zegt een Australische fan in Wenen tegen verslaggever Martijn van der Zande. "Maar ik ben er heel blij mee."

Mooie liedjes?

Omdat veel Australiërs banden hebben met Europa, is het festival er erg populair. "Ik ben ermee opgegroeid thuis, want mijn ouders zijn Italiaans." En de fans hebben er veel voor over. "Het is duur, het vliegen duurt lang, maar als je er eenmaal bent, krijg je er veel voor terug", zegt een andere Australiër.

En wat krijg je er dan voor terug? "De mensen hier maken het leuk voor ons en de liedjes zijn mooi. Nou ja, leuk. Laten we het zo zeggen."

Op het Rathausplatz in Wenen was vanmiddag een groot feest van de fans gepland, maar dat is in het water gevallen door de regen, zegt Martijn van der Zande. Toch zijn er wel wat liefhebbers te vinden, bijvoorbeeld uit Engeland. "Het weer is zoals in Londen, maar de regen deert ons niet. We voelen ons erg thuis", zeggen twee jongemannen.

De Nederlands-Oostenrijkse Getty Kaspers is ook op het plein. Ze treedt er op met het liedje Ding-a-dong. Met het nummer won Kaspers (met Teach-in) in 1975 het Eurovisiesongfestival.

Ze zingt het nog altijd met plezier. "Dat Ding-a-dong verveelt niet. Ik hoor nog van alles en iedereen dat het liedje hét nog steeds heeft."

Welk liedje 40 jaar na Teach-in gaat winnen, wordt pas rond middernacht duidelijk. Zweden, Rusland en ook België zitten in ieder geval bij de favorieten. En mocht Australië er met de winst vandoor gaan, dan wordt het festival niet aan de andere kant van de wereld gehouden, maar gewoon in een Europese stad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl