Mans Zelmerlow op het podium van het Songfestival
NOS Nieuws

De finale van het Songfestival: dit zijn de favorieten

  • Martijn van der Zande

    Verslaggever NOS op 3, Radio 1

  • Martijn van der Zande

    Verslaggever NOS op 3, Radio 1

Wie wint vanavond het Songfestival? Dat weten we pas ergens rond twaalf uur vannacht. Natuurlijk er zijn favorieten, en de bookmakers hebben hun lijstjes, maar het blijven voorspellingen. Vorig jaar zetten velen hun kaarten op Zweden, maar de Oostenrijkse deelnemer won: Conchita Wurst, de vrouw met baard.

Zweden

Dit jaar staat Zweden opnieuw stijf bovenaan bij de bookmakers. Niet onterecht, want Heroes is een pakkend nummer met de potentie van een hit en ook de act springt eruit. Måns Zelmerlöw staat op het podium voor een zelf meegebracht zwart scherm.

Hierop wordt het verhaal van een eenzaam poppetje geprojecteerd. Het is eigenlijk het verhaal van Måns zelf. Op school werd hij gepest en was hij eenzaam, tot een jongen dat opmerkte en ze vrienden werden. In de act op het podium wordt Måns ook vrienden met het poppetje. De uitvoering is precisiewerk.

Rusland

Rusland is een ander land dat vaak genoemd wordt als kanshebber. A million voices is een typisch songfestivalnummer. Het wordt gezongen door een mooie vrouw, ze heeft een goede jurk aan en er zit drama in. Rusland zit in de tweede helft van de finale, terwijl alle andere kanshebbers in de eerste helft zitten. Dat zou voor Rusland gunstig kunnen uitpakken. Acts die in tweede helft zitten worden vaak beter onthouden door de stemmers, zeggen de kenners.

België

Nu Trijntje Oosterhuis niet meer mee doet zouden we massaal onze zuiderburen kunnen steunen. Dat zou geen schande zijn, want hun Loïc Nottet is een gevaarlijke outsider, zoals dat heet. Rhythm Inside is een fris nummer en er is flink wat aandacht besteed aan de presentatie op het podium. In de zwart-witte enscenering komt het Lorde-achtige nummer goed tot zijn recht.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Australië

Over sympathiestemmen gesproken, how 'bout Australië. Het land mag vanwege het zestigjarig bestaan van het festival eenmalig meedoen. De Aussies hebben Guy Sebastian afgevaardigd. In eigen land is hij heel populair; hij verkocht meer dan drie miljoen platen, en heeft elf top-10 singles op zijn naam staan.

Zijn Tonight again is aanstekelijk en het is natuurlijk bijzonder als Australië zou winnen. Het songfestival gaat dan niet Down Under, maar wordt volgend jaar in samenwerking met de Australische omroep ergens in Europa georganiseerd.

Servië en Israël

Tot slot nog twee landen die zowel in de zaal als in de persruimte steevast op veel applaus kunnen rekenen; Servië en Israël. Deze landen hebben allebei een opzwepend nummer ingestuurd, waar lekker op gedanst kan worden. En dat doet het in songfestivalcontreien altijd goed.

Of een van deze zes vanavond inderdaad gaat winnen? Er zijn geen garanties en zekerheden in songfestivalland, dus we zullen echt moeten wachten tot alle stemmen geteld zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl