NOS Nieuws

Kabinet werkt aan beperkt boerkaverbod

Het kabinet wil het dragen van een boerka op sommige plaatsen verbieden. Morgen praat het kabinet over een voorstel van minister Plasterk hierover.

Het dragen van gezichtsbedekkende kleding wordt mogelijk verboden in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en in overheidsgebouwen. Wie zijn gezicht toch met een boerka bedekt, zou een boete van maximaal 405 euro kunnen krijgen.

In de openbare ruimte kan de politie ook vragen om de sluier af te doen, om legitimatie te vergemakkelijken.

Het boerkaverbod stond al in het regeerakkoord. Het moet de veiligheid en de dienstverlening vergroten. De Eerste en Tweede Kamer moeten nog wel akkoord gaan met het plan.

Eerdere pogingen

Verschillende regeringen hebben zich stukgebeten op het invoeren van een boerkaverbod. Zo wilde toenmalig minister Spies in 2012 al een verbod op gezichtsbedekkende kleding, maar na de val van het kabinet-Rutte I behandelde de Kamer de wetswijziging niet meer.

Het kabinet overweegt een boerkaverbod op sommige plaatsen

De Raad van State was toen zeer kritisch en de Nederlandse Politiebond zei dat de wet niets zou bijdragen aan de veiligheid.

Nu lopen de eerste politieke reacties lopen sterk uiteen. De Amsterdamse hoogleraar antropologie Annelies Moors schat dat er tussen de 100 à 500 vrouwen in Nederland een boerka dragen. "Bij dat laagste aantal gaat het om vrouwen die consequent een boerka aandoen. De overigen doen het af en toe."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl