Politie sceptisch over boerkaverbod

De Nederlandse Politiebond noemt het boerkaverbod symboolpolitiek. Volgens de bond en de Centrale Ondernemingsraad van de politie draagt het verbod niet bij aan de veiligheid.

Ook zal het in de praktijk nauwelijks worden toegepast, zeiden de organisaties in Nieuwsuur. Daarnaast hebben zich al agenten met gewetensbezwaren gemeld.

"Er is op dit moment geen probleem en de wet lost dan ook niets op", zegt Frank Giltay, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van Politie Nederland, in het NOS Radio 1 Journaal.

"Agenten op straat gaan om met situaties, zoals ze zelf kunnen inschatten, dat noemen ze ook wel de discretionaire bevoegdheid", legt Giltay uit.

"Er zijn overtredingen die door burgers gepleegd worden, die niet bekeuringswaardig zijn. Dan geef je een waarschuwing of laat je het gaan."

Prioriteiten

Giltay vermoedt dan ook dat een overtreding van het boerkaverbod niet bekeurd zal gaan worden: "Ik ga ervan uit dat mijn collega's de prioriteiten ergens anders leggen."

Als voorbeeld schetst Giltay: "Als er iemand met een bivakmuts door een winkelcentrum loopt, zal de politie diegene er op aanspreken en eventueel bekeuren. Maar als dat gebeurt op het ijs en het vriest 5 graden, dan gebeurt het niet."

Spies

Vrijdag werd duidelijk dat het kabinet het verbod doorzet, ondanks kritiek van de Raad van State. Minister Spies vindt dat mensen elkaar open tegemoet moeten kunnen treden.

Gezichtsbedekking in het openbaar hoort daar volgens haar niet bij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl