Jesse Klaver ANP

Geen grote verschuivingen in de Peilingwijzer dit keer ten opzichte van een maand geleden. Dat geldt ook voor GroenLinks, de partij die vorige week een leiderswissel doorvoerde: van Bram van Ojik naar Jesse Klaver. GroenLinks blijft op 7 tot 10 Tweede Kamerzetels.

Volgens politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, betekent dat niet dat het aantreden van Klaver geen gunstig electoraal effect heeft. Het punt is eerder dat dit effect in de Peilingwijzer nog niet te beoordelen is omdat er sinds de wissel slechts één nieuwe politieke peiling is gehouden: die van Maurice de Hond.

In die laatste peiling maakte GroenLinks overigens wel een duidelijke stap vooruit: van 10 naar 13 zetels. Dat zou een winst van 9 zetels betekenen ten opzichte van de 4 zetels die deze oppositiepartij nu in de Tweede Kamer bezet. "Maar je moet daarbij wel bedenken", zegt Louwerse, "dat De Hond GroenLinks al langer hoger heeft staan dan andere peilers. De inschattingen lopen bij deze partij enorm uiteen."

PvdA laag

De VVD blijft in de Peilingwijzer de grootste partij met 27 tot 32 zetels. Daarachter komen de SP met 20 tot 24 zetels, het CDA met 19 tot 23, de PVV met 17 tot 21 en D66 met 16 tot 20.

De PvdA blijft onverminderd laag scoren met 12 tot 16 zetels. Het veld van de kleinere partijen wordt dus aangevoerd door GroenLinks, gevolgd door de ChristenUnie (5-7 zetels), 50Plus (3-7), de Partij voor de Dieren (3-5) en de SGP (2-4).

De NOS publiceert maandelijks de Peilingwijzer. Daarin worden de peilingen van de Politieke Barometer (Ipsos),  De Stemming (EenVandaag), Peil.nl (Maurice de Hond), I&O Research en TNS Nipo samengevoegd. Meer over de methode achter De Peilingwijzer is te vinden op de website van politicoloog Tom Louwerse (Trinity College, Dublin).

STER reclame