NOS Nieuws

Nederlanders in Wenen: 'Wij hopen op een groot feest'

  • Anna Pruis / NOS
    Gertjan van der Stelt (tweede van rechts) is met vrienden naar Wenen gereisd. Ze waren vanmiddag bij de laatste repetitie
  • Anna Pruis / NOS
    Ook deze 'fan' was vanmiddag in het park voor de Weense Stadthalle
  • Anna Pruis / NOS
    De familie Kamp woont in Wenen. Ze vinden de stad nu vrolijker en kleurrijker dan anders
  • Anna Pruis / NOS
    Abe van Ancum (l) ziet kansen voor Trijntje en haar lied 'Walk Along'. Maar ook de Finnen kunnen ver komen, denkt hij
  • Anna Pruis / NOS
    Vanavond is de eerste halve finale. Aan het einde van de avond weten we of Trijntje naar de finale mag

Wenen telt af naar de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. Het park voor de Stadthalle stroom langzaam vol met Songfestivalfans.

Vanmiddag was nog de allerlaatste repetitie van de halve finalisten. Fans konden voor die show ook een kaartje kopen.

Gertjan van der Stelt en Frank van Veen zijn met een groep vrienden naar Wenen afgereisd om die repetitie bij te wonen. Noodgedwongen, want kaartjes voor de halve finale van vanavond waren niet meer te krijgen.

De sfeer in de stad is goed, vinden ze. "Je proeft de sfeer echt als je in de Eurovision Village bent, of hier", zegt Gertjan van der Stelt. In dat Eurovision Village, in het centrum van Wenen, zijn optredens van Songfestival-deelnemers en kan iedereen de halve finales en finale bekijken.

Tegenvaller

Ook de familie Kamp, die al jaren in Wenen woont, is enthousiast over hoe de stad het Songfestival oppakt. "Ik vind het kleurrijker en vrolijker dan normaal", zegt Christophe Kamp. "We zien ook veel meer mensen op straat. Al speelt het weer natuurlijk ook mee."

In Kopenhagen waren de mensen heel open en toegankelijk. Het leefde meer. Dat missen we hier een beetje.

Abe van Ancum, Songfestival-fan

Voor Abe van Ancum, die ook alleen kaartjes heeft voor de repetitie, valt het in Wenen juist een beetje tegen. "Vorig jaar, tijdens het Songfestival in Kopenhagen, waren de mensen heel open en toegankelijk. Het leefde meer in de stad. Dat missen we hier een beetje."

'Baggernummer'

De Nederlandse fans hebben in ieder geval veel zin in het optreden van Trijntje. "Wij hopen op een groot feest", zegt Kamp."We zijn zeker fans van Trijntje, maar vinden die Finse band met zwakbegaafden ook heel leuk. We kijken er erg naar uit om ze te horen."

Ook Frank van Veen en zijn vrienden schatten de kansen van Trijntje positief in, ondanks het feit dat ze er slecht voor staat bij de bookmakers. "Ik weet nu al dat ze door is", zegt Van Veen. "Als het niet door haar outfit is, dan zeker door haar optreden. Prachtig!"

Over Finland is hij juist wat minder enthousiast: "Ik hoop van ganse harte dat ze niet doorgaan. Het zijn schatten van mensen, maar wat een baggernummer!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl