1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Amnesty: Marokko martelt gewoon verder

  • Sjoukje Rietbroek

    Correspondent Marokko

  • Sjoukje Rietbroek

    Correspondent Marokko

Ondanks een wettelijk verbod worden arrestanten in Marokko nog steeds gemarteld. Dat staat in een rapport van Amnesty International dat later vanmorgen wordt gepresenteerd in de Marokkaanse hoofdstad Rabat.

Volgens de mensenrechtenorganisatie is het tussen 2010 en 2014 173 keer voorgekomen dat arrestanten in Marokkaanse cellen werden gemarteld. Ze werden bedreigd met verdrinking, verkrachting en geslagen.

Opgehangen

Amnesty noemt in het rapport ook de 'roast chicken'-behandeling, waarbij gevangenen aan handen en enkels worden opgehangen aan een stang. Mensen die een aanklacht indienen, lopen het risico zelf te worden vervolgd wegens valse aangifte, schrijft Amnesty. Dit overkwam in 2014 twee activisten. Zij kregen celstraffen opgelegd van twee en drie jaar.

De bevindingen staan haaks op uitspraken van de Marokkaanse koning Mohamed VI. Die liet vorig jaar weten dat systematische marteling tot het verleden behoort.

Amnesty erkent dat Marokko sinds 2011 stappen heeft gezet om martelingen uit te bannen, onder meer door de praktijk bij wet te verbieden.

Rel

Vorig jaar raakten Marokko en Frankrijk verwikkeld in een diplomatieke rel vanwege de slechte behandeling van gevangenen. Frankrijk liet in februari 2014 het hoofd van de Marokkaanse geheime dienst, Abdellatif Hammouchi, arresteren vanwege een aanklacht in een martelzaak, toen hij een werkbezoek aan Frankrijk bracht.

Na verhoor werd de veiligheidschef vrijgelaten. Het duurde bijna een jaar voordat de spanningen tussen de twee landen waren weggenomen.

Nog voor de publicatie van het rapport hebben de Marokkaanse autoriteiten laten weten dat systematische marteling niet meer voorkomt. Amnesty beschrijft volgens Marokko hooguit individuele gevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl