1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Nieuws

'Martelingen in Marokko zullen niet snel stoppen'

Het martelen en mishandelen van gedetineerden in Marokkaanse gevangenissen zal niet snel stoppen. Dat zegt vreemdelingen- en asieladvocaat Flip Schüller. Hij vertegenwoordigt cliënten die de vernederingen meemaakten. "Anderen hangt dit nog boven het hoofd als ze uitgezet worden naar Marokko." 

Amnesty International komt vandaag met alarmerende meldingen over misdrijven die plaatsvinden in Marokkaanse gevangenissen. Regelmatig worden gedetineerden daar afgeranseld, psychisch mishandeld en seksueel misbruikt. Meestal gebeurt dat om bekentenissen af te dwingen. 

Routine

Het rapport is volgens hem op een aantal punten zorgwekkend. "Uit de voorbeelden blijkt dat de politie routinematig martelt en mishandelt. In verschillende gradaties." Hij onderstreept dat het vooral gebeurt om de verdachten uitspraken te ontlokken. "Daarna verandert die marteling in een onmenselijke en vernederende behandeling in de gevangenis."

Hij weet niet of het in iedere gevangenis gebeurt. "Dat durf ik niet te beweren. Maar als ik het rapport lees dan past het in het plaatje dat mijn cliënten schetsen. Het wordt al jaren verteld." Onder meer de Verenigde Naties rapporteerden in 2012 al over martelingen in Marokkaanse gevangenissen. 

Het lijkt erop dat er vanuit Europa mensen naar Marokko worden gestuurd die daar jarenlang in de cel zitten zonder dat er een haan naar kraait.

Flip Schüller, vreemdelingen- en asieladvocaat

Het probleem is niet de regelgeving, zegt Schüller. "Die is er. Het gaat erom dat die regels in de praktijk niet worden nageleefd. De rechters doen er ook geen onderzoek naar. Dat is zeer zorgwekkend." Hij vindt dat de westerse landen de Marokkaanse regering niet genoeg op de huid zitten om het aan te pakken.

Vuile werk

De problemen gelden niet alleen voor mensen voor wie uitzetting dreigt. Ook Marokkanen die op familiebezoek gaan worden volgens hem soms opgepakt en geconfronteerd met informatie uit Nederland. "Mijn cliënten denken dat Nederlandse veiligheidsdiensten de Marokkaanse tegenhanger gebruikt om zijn vuile werk te doen."

Er verblijven veel Europeanen in Marokkaanse gevangenissen die geen flauw benul hebben waarom ze daar zitten, zegt Schüller. "Het lijkt erop dat er vanuit Europa mensen naar Marokko worden gestuurd die daar jarenlang in de cel zitten zonder dat er een haan naar kraait."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl