Leo Pardon
NOS Nieuws

Topman Belgische spoorwegen wil niet getuigen over Fyra

Oud-topman van de Belgische Spoorwegen (NMBS) Leo Pardon wil niet voor de Nederlandse parlementaire enquêtecommissie over de Fyra verschijnen. Dat zegt hij in de Belgische krant De Standaard. Pardon was directeur Reizigers bij de NMBS.

Hij had aan Belgische kant de leiding over de aanbesteding van de hogesnelheidstrein en de opdracht aan het Italiaanse AnsaldoBreda. Pardon zegt in De Standaard het "onzinnig" te vinden om "te gaan praten op basis van herinneringen".

De commissie, die geleid wordt door Madeleine van Toorenburg, voerde met ruim 80 mensen voorgesprekken. Ongeveer de helft van hen is gevraagd voor een verhoor. Van Toorenburg zei bij de start dat iedereen die de commissie wilde horen, is uitgenodigd en te kennen heeft gegeven te komen.

Vooralsnog hoort Pardon daar niet bij. Hij zou nog wel later kunnen worden uitgenodigd: om gaandeweg de enquête de vrijheid te houden de lijst van genodigden aan te kunnen passen, maakt de commissie wekelijks op vrijdag de verhoren van de week erna bekend.

Voor Nederlanders geldt een verplichting om voor de commissie te verschijnen, voor buitenlanders niet, tenzij ze bedrijfsactiviteiten uitvoeren in Nederland.

AnsaldoBreda

De komende weken verhoort de commissie tientallen mensen, onder wie leidinggevenden van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Deze week komen ook de oud-ministers Zalm en Netelenbos aan het woord.

De commissie wil weten waardoor het zo fout ging met de hogesnelheidstrein. De NS kreeg de exploitatierechten van de HSL-Zuid en kocht de treinen in Italië. Vrijwel onmiddellijk begonnen de problemen met de treinen en binnen enkele weken verdwenen ze van het spoor. De NS gaf de Italiaanse bouwer AnsaldoBreda de schuld en bracht de treinen terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl