NOS Nieuws

'Ziekenhuizen pingpongen met kankerpatiënten'

Harde kritiek op behandeling kankerpatiënten

De PvdA vindt het onacceptabel als ziekenhuizen om financiële reden "pingpongen" met kankerpatiënten. PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester stelt dat minister Schippers zo snel mogelijk met artsen en zorgbestuurders om tafel moet gaan zitten om een eind te maken aan dat soort praktijken.

Gisteren luidde het Amsterdamse kankerziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek de noodklok. Ziekenhuizen zouden om financiële redenen niet altijd of niet meteen de beste behandeling geven aan patiënten. Ze lijken tests die kunnen leiden tot een dure behandeling soms niet uit te voeren en patiënten liever door te verwijzen.

Bouwmeester is daar kwaad over. "De patiënt is nu een speelbal om de verkeerde financiële prikkels", zegt zij. "De minister is verantwoordelijk voor dit zorgsysteem en dus ook voor de perverse financiële prikkel die ertoe leidt dat er wordt gepingpongd met patiënten. Daar moet snel een einde aan komen."

Vertrouwen

Bouwmeester vindt het kwalijk dat patiënten niet overal terechtkunnen. "Je moet als patiënt altijd geholpen worden. Als jij bij een ziekenhuis binnenloopt, dan moet er met jou een gesprek worden gevoerd over welke zorg jij nodig hebt en wat bij jou past. Je moet erop kunnen vertrouwen dat je die zorg krijgt in het ziekenhuis waar jij aanklopt."

Behandelingen en medicijnen voor de bestrijding van kanker worden steeds duurder. Bouwmeester erkent dat. "Daarom willen wij dat artsen richtlijnen opstellen over welke medicijnen het beste passen bij welke patiënten." Minister Schippers moet er volgens haar voor zorgen dat die richtlijnen er ook echt komen.

Steeds vaker worden mensen doorverwezen naar het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Eerder vandaag zei ook VVD-Kamerlid Arno Rutte dat het onacceptabel is dat kankerpatiënten niet altijd de behandeling krijgen die nodig is. Toezichthouders moeten volgens hem sneller kunnen ingrijpen om te zorgen dat dit 'doorschuifgedrag' stopt.

De belangenvereniging Levenmetkanker pleit juist voor een verdere concentratie van de kankerzorg. "Er moet een beperkt aantal ziekenhuizen komen dat zich toelegt op de kankerzorg", aldus directeur Anemone Bögels.

VVD-Kamerlid Arno Rutte wil dat het 'doorschuifgedrag' stopt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl