Een arts bekijkt de scans van een patiënt in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis

'Onacceptabel dat patiënten niet de beste behandeling krijgen'

VVD-Kamerlid Arno Rutte vindt het onacceptabel dat kankerpatiënten niet altijd de behandeling krijgen die nodig is. "Als patiënten louter om financiële redenen worden doorverwezen dan is dat een hele slechte zaak."

Rutte reageert in het Radio 1 Journaal op het bericht dat ziekenhuizen bepaalde tests, die kunnen leiden tot een dure behandeling, soms niet uitvoeren. "Het is aan de arts om te zorgen dat een patiënt de juiste behandeling krijgt en niet aan een raad van bestuur, die gaat over het budget."

Wie recht heeft op een behandeling, moet hem ook krijgen.

Arno Rutte, Kamerlid voor de VVD

Volgens Rutte ligt de verantwoordelijkheid voor deze dure geneesmiddelen bij de verzekeraars en de directie van ziekenhuizen. "Het moet ook een prikkel zijn voor ziekenhuizen om efficiënt te werken. Maar het kan niet zo zijn dat efficiëntie betekent dat je patiënten wegschuift. Wie recht heeft op een behandeling, moet hem ook krijgen."

Toezichthouders moeten sneller kunnen ingrijpen om te zorgen dat dit 'doorschuifgedrag' stopt, vindt Rutte.

Concentratie van zorg

Volgens Anemone Bögels, directeur van Leven met Kanker, wordt het probleem alleen maar groter. "Er komen nog veel meer nieuwe medicijnen aan en dat maakt dit eigenlijk pas het topje van de ijsberg."

Daarom is een verdere concentratie van de kankerzorg nodig, vindt Bögels. "Het doorverwijzen naar specialistische ziekenhuizen is eigenlijk iets dat we moeten willen. Er moet een beperkt aantal ziekenhuizen komen dat zich toelegt op de kankerzorg."

In de knel

Koos van der Hoeven, hoogleraar oncologie en voorzitter van de commissie van KWF-kankerbestrijding, bevestigt dat ziekenhuizen financieel in de knel komen door nieuwe dure behandelingen. "We ontkomen er niet aan om meer geld ter beschikking te stellen voor deze behandelingen."

In 2014 werd er 670 miljoen euro uitgegeven aan medicijnen tegen kanker. "Door nieuwe medicijnen is de verwachting dat er ieder jaar 200 miljoen bij moet om dat te kunnen betalen," zegt Van der Hoeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl