NOS NieuwsAangepast

'Dode in A'dam waarschijnlijk geen onschuldige voorbijganger'

  • Marc Hamer / NOS
    Sporenonderzoek na de schietpartij in Amsterdam-West.
  • Marc Hamer / NOS
    De politie heeft een groot gedeelte van de straat afgezet

De Amsterdamse politie noemt het "niet waarschijnlijk" dat de man die vannacht in Amsterdam-West werd doodgeschoten, een onschuldige voorbijganger is. Daarbij wijst de politie erop dat een tweede man, die volgens getuigen in de auto van het slachtoffer zat, sinds de schietpartij spoorloos is.

Eerder hadden bezoekers van het waterpijpcafé aan de De Clercqstraat waar vannacht werd geschoten, tegen Nieuwe Revu gezegd dat het slachtoffer door een kogel werd geraakt terwijl hij voor een verkeerslicht stond te wachten.

De politie zegt rekening te houden met meerdere scenario's. Over de identiteit van het slachtoffer zijn nog geen mededelingen gedaan.

Kalasjnikov

Volgens de cafégasten liepen afgelopen nacht rond 00.15 uur twee mannen met geblindeerde helmen het café binnen, de een met een kalasjnikov, de ander met een pistool. Ze zouden op zoek zijn naar een man die kort daarvoor was vertrokken. Vervolgens zou iemand anders op de twee gewapende mannen hebben geschoten om ze weg te jagen.

De mannen zouden vervolgens al schietend uit het café zijn gevlucht. Ook op straat ging het schieten door. Daarbij zou de man, die vanwege de commotie uit zijn auto was gestapt, zijn geraakt.

Politie van Amsterdam over het slachtoffer

De politie is nu op zoek naar drie mensen: de twee verdachten die volgens omstanders zijn weggereden op een donkerkleurige motor of scooter, en de passagier die in de auto van het dodelijke slachtoffer zou hebben gezeten.

Tientallen bordjes

De politie wil nog niet spreken van een liquidatie, zoals die de laatste tijd vaker zijn voorgekomen in Amsterdam. "Daarvoor is het nog te vroeg, men is nog druk met het onderzoek", zei verslaggever Marc Hamer in het NOS Radio 1 Journaal.

Bij de schietpartij werden ook een geparkeerde auto, een tram, een supermarkt en twee banken geraakt. Daarbij raakte niemand gewond.

De politie houdt nog steeds een deel van de drukke De Clercqstraat afgesloten voor alle verkeer om verder onderzoek te doen.

Het waterpijpcafé veroorzaakte al langer veel overlast in de buurt, zeggen omwonenden. Vooral de laatste maanden waren er regelmatig problemen en werd er voor de deur op straat gevochten. De politie houdt de ingang van het café permanent onder cameratoezicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl