Albert Heringa tijdens de rechtszaak in 2013 ANP

Hof oordeelt over zoon die moeder (99) hielp sterven

tijd van publicatie
Geschreven door
Rinke van den Brink
Redacteur gezondheidszorg

Het gerechtshof in Arnhem doet vanmiddag uitspraak in de zaak van Albert Heringa, die zijn hoogbejaarde moeder hielp een einde aan haar leven te maken.

Het Openbaar Ministerie wil dat het hof de 74-jarige Heringa straft voor de hulp bij zelfdoding. Heringa gaf zijn moeder Moek (99) de pillen waarmee zij een eind aan haar leven maakte.

Wel/geen euthanasie

De hoogbejaarde vrouw vond haar leven voltooid en wilde sterven. Ze was niet ziek en zou daarom volgens Heringa niet in aanmerking zijn gekomen voor een euthanasie. 

Een van de getuigen-deskundigen, de ethicus Henk Manschot, sloot tijdens de rechtszitting niet uit dat Heringa een arts had kunnen vinden die wel had willen overgaan tot euthanasie op zijn moeder.

Proefproces

Albert Heringa vertelde in 2010 in een uitzending van de actualiteitenrubriek Netwerk over de manier waarop zijn moeder was gestorven. Hij had daar beelden van gemaakt met de bedoeling een proefproces uit te lokken. Heringa vindt dat hulp bij zelfdoding door naasten niet strafbaar moet zijn.

Heringa vertelde de rechtbank destijds dat hij had besloten zijn moeder te helpen toen hij in de gaten kreeg dat ze bezig was medicijnen op te sparen. In oktober 2013 werd Albert Heringa door de rechtbank in Zutphen veroordeeld zonder dat een straf werd opgelegd.

De rechtbank vond een straf ongepast omdat de man "uit naastenliefde" handelde. Het OM had een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden geëist met een proeftijd van een jaar.

Zelfde eis

Zowel Heringa als het OM is in beroep gegaan tegen het vonnis van de rechtbank. Heringa wil vrijspraak. De aanklagers willen dat hem een straf wordt opgelegd. 

Vorige maand eiste het OM in hoger beroep weer drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van een jaar. 

STER reclame